Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Falska sjuksköterskelegitimationer måste stoppas”

Publicerad: 7 februari 2020, 06:00

Vi kan inte vänta i ytterligare månader eller år på åtgärder som hindrar personer med falska legitimationer att bluffa vården, skriver Ami Hommel.


Uppdrag Gransknings avslöjande att personer som bluffat till sig svensk sjuksköterskelegitimation fortfarande tillåts arbeta som sjuksköterskor ett år efter att de först avslöjades är chockerande.

Legitimation inom hälso- och sjukvården är ett bevis på att yrkesutövaren uppfyller såväl samhällets höga kompetenskrav som lämplighet för självständiga yrken med stor betydelse för patientens säkerhet. Det skadar allvarligt allmänhetens och patienternas tillit till vården, då det är möjligt att lura systemet och dessutom behålla sin falska legitimation trots avslöjandet.

Trots att Socialstyrelsen utrett, anmält till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och polisanmält, så har ingenting hänt.

Ivo vidtar ingen åtgärd när en legitimerad sjuksköterska slår larm och anmäler att en av personerna med falsk legitimation saknar kompetens. Ivo nöjer sig med att arbetsgivaren intygar att anmälan saknar grund och lägger ned ärenden. Detta trots att Ivo har i uppdrag att ansvara för tillsyn av hälso- och sjukvårdspersonal.

Arbetsgivare till dessa bluffande personer har nonchalerat varningar från legitimerade sjuksköterskor om att de vare sig kan ta blodprov, blodtryck, EKG eller känner till de vanligaste läkemedlen. Det säger sig självt att personerna med falska legitimationer utsätter patienter för stora risker för vårdskador. Denna nonchalans är anmärkningsvärd då det är arbetsgivaren som har det fulla ansvaret för att personalen har rätt kompetens.

Vi kan inte vänta i ytterligare månader eller år på åtgärder som hindrar personer med falska legitimationer att bluffa vården och riskera patientsäkerheten.

Vi kräver att:

■ Ivo omedelbart upptar en noggrann tillsyn över de bluffande personer som är identifierade. Denna tillsyn kan inte avgränsas till intervju med arbetsgivare utan det behövs även granskning av dokument från såväl deras utbildning som arbete under utbildningstiden och intervjuer med legitimerade sjuksköterskor som arbetat tillsammans med dessa.
■ Arbetsgivare måste följa upp dessa personers yrkesutövning. Det är häpnadsväckande att de inte avslöjas de första veckorna av sin anställning, då de saknar basala kunskaper inom till exempel läkemedel, provtagningar och hygien. Schemalagd introduktion till arbetet skulle enkelt avslöja falska sjuksköterskor. Det borde inte behöva påpekas att arbetsgivare ska ta allvarligt på och följa upp larm från legitimerade yrkesgrupper om en person saknar grundläggande kompetens.
■ Ett arbete inom EU behöver startas för att göra det möjligt för Socialstyrelsen att granska examensbevis från länder inom EU som har uppenbara problem med korruption eller vars skolor avslöjats med att sälja examensbevis.

AMI HOMMEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev