Debatt
Farligt och omoraliskt av vården att snabbutbilda i akupunktur
Publicerad: 29 november 2006, 11:51
Snabbutbildningar i akupunktur ger välutbildade akupunktörer dåligt rykte. Ge akupunktörer legitimation i stället för att satsa på en låtsasversion, skriver Lina Axelsson från Svenska akupunkturförbundet.
Lina Axelsson
är förbundsjurist i Svenska akupunkturförbundet.
Landstinget i Östergötland ska utbilda en grupp ur personalen i alternativa metoder, bland annat akupunktur. Landstinget tror att det med en kort utbildning ska kunna utbilda personal, som i sin tur ska undervisa sina kollegor i ämnet, innan de alla sedan ska behandla patienter effektivt och säkert. Som förbundsjurist på Svenska akupunkturförbundet anser jag denna utveckling vara både farlig och omoralisk.
Jag kanske ska vara tacksam att mitt yrke är uppskattat och att det numera inte råder tvivel om att akupunkturen är evidensbaserad. Å andra sidan börjar allmänheten tro att akupunktur är det som man lär sig på några veckor och som innebär att man sticker några nålar i patienten. Snabbutbildningar i akupunktur ger välutbildade akupunktörer dåligt rykte. Det är den välutbildade akupunktörens standard på vård som människor i dag vill ha i den offentliga vården och inte snabbutbildad vårdpersonal med ett yin- och yangmärke på det vita rockslaget.
Jag vet ingen välutbildad akupunktör som lovar mer resultat än vad hon eller han kan stå för. Våra patienter kommer tillbaka och efterfrågan inom den offentliga vården på vår kompetens är ett resultat av år av bra vårdresultat. Det är omoraliskt att ge intrycket för den behövande patienten att man ger en bra akupunkturbehandling när man i själva verket inte har kunskapen i den behandling man använder. Kan man akupunktur väl har vårdformen oerhörd potential men nålstickning utifrån ett givet schema, så kallad kokboksakupunktur, är inte vad svenska patienter förtjänar.
Varför använder man sig inte av den kompetens som finns i Sverige i dag? Det är omoraliskt att man hellre låter människor lida än att remittera till eller legitimera akupunktörer. Är det snålhet, rädsla eller vill man bara inkludera akupunkturen i sin självutnämnda ensamrätt att vårda? Man ger sken av att lyssna på opinionen men man vill inte släppa in akupunktörer så man gör en låtsasversion i stället. En fasad som ser bra ut. Akupunktur är så mycket mer än bara marknadsföring för att släta över brister inom den offentliga vården.
En akupunktör som är medlem i Svenska akupunkturförbundet har minst tre års utbildning i akupunktur, plus motsvarande 40 poäng i medicin. Utbildningarna är strikt kontrollerade och håller vedertagen internationell standard.
Det är skrattretande att tro att sjukvårdspersonal med bara några veckors deltidsstudier ska kunna behandla effektivt och säkert. Det är som om man gav undersköterskor en snabbkurs i Fass och sedan lät dem skriva ut mediciner. Jag blev inte jurist på min 10 poängs introduktionskurs i juridik, då jag lärde mig slå i lagboken. Jag är säker på att det finns snabbutbildad vårdpersonal som har resultat i sin vård. Har de då någonsin ställt sig frågan vilka resultat en välutbildad akupunktör skulle få? Om jag delade ut medicin på Ica efter en snabbkurs i Fass skulle jag säkert också ha några nöjda patienter.
Socialstyrelsens statistik visar att snabbutbildad legitimerad personal vid ett flertal tillfällen har åsamkat patienter skada med akupunktur. Mörkertalet av ineffektiva behandlingar kan jag inte ens spekulera i. Bland Svenska akupunkturförbundets medlemmar finns inte dessa patientskador och det efter 30 000–35 000 utförda akupunkturbehandlingar årligen under årtionden. Patienter fortsätter komma till våra kliniker och betalar dyra pengar, inklusive moms!
Akupunktur påverkar kroppen och kombinationer av punkter kan ha förödande effekt om utövaren inte kan helheten. Blodtrycksfall, migrän, ökad smärta och depressiva tillstånd – listan kan göras lång på vad dålig akupunktur kan göra. Läkarkåren verkar ignorera detta faktum på grund av att många inte tror att akupunkturen ens fungerar, trots högsta evidensstyrka i undersökningar.
Vidare, det finns många snabbutbildare som hoppas kunna bli holistiska gurus när akupunkturen nu kikar in i vårdens finrum. Snabbmat är fortfarande snabbmat även om den serveras på silverfat. Dessa kurser är ett hån mot hundratals år av medicinsk kunskap och erfarenhet och ett gapskratt åt kilometerlånga rader av litteratur, forskning och fallstudier.
Varför har vi i Sverige inte legitimerade akupunktörer? Naprapater, kiropraktorer, sjukgymnaster etcetera är i dag legitimerade. Med legitimering kommer Socialstyrelsens kvalitetssäkring, insyn och skyddad yrkestitel vilket vi i Svenska akupunkturförbundet välkomnar.
Akupunktören tar inte över någons jobb eller hindrar annan vård utan blir ett effektivt komplement. Låt sjuksköterskan och läkaren göra det de är utbildade till och låt den legitimerade akupunktören göra det han eller hon kan.
Lina Axelsson