söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Färre områden för specialisering vore ett felslut”

Publicerad: 9 november 2018, 06:00

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot och Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Foto: Ola Hedin och Erik Simander/Bildbyrån

Det vore ett stort misstag att minska antalet fasta specialistinriktningar från elva till tre, skriver Liberalerna i en debattartikel om utredningen Framtidens specialistsjuksköterska.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Specialistsjuksköterskornas utbildning och yrkesförutsättningar behöver förbättras. Liberalerna välkomnar flera av förslagen i utredningen Framtidens specialistsjuksköterska (SOU 2018:77), men det vore ett stort misstag att minska antalet fasta specialistinriktningar från elva till tre.

”Patientbehoven blir mer komplexa och avancerade och kräver mer specialisering inom fler olika områden, inte mindre”, skriver Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförenings ordförande Ami Hommel tillsammans med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Vi delar deras syn på sjukvårdens framtid.

Att reducera områdena för specialisering till tre – anestesisjukvård, intensivvård och operationssjukvård – vore ett felslut (även om andra inriktningar skulle inrättas och styras av lärosätena själva).

Utredarna skriver själva att ansvariga inom sjukvården i dag inte känner till vilken kompetens deras medarbetare har. Men i deras modell kan samma yrkestitel innebära många olika kompetenser, beroende på var och när man fått sin specialisering. Risken är att specialistsjuksköterskor tilldelas arbetsuppgifter som inte motsvarar deras kompetens. Utbildningar kan planeras kortsiktigt och i värsta fall godtyckligt. Oförutsägbart kursinnehåll kan också avskräcka sjuksköterskor från vidareutbildning. Detta i ett land som behöver fler specialister. Absolut inte färre.

Vi liberaler vill gå åt precis andra hållet. Sjuksköterskors specialistinriktningar ska följa de medicinska specialiteterna i sjukvården, och innehållet i varje inriktning ska vara nationellt beslutat och samordnat.

En viktig pusselbit saknas bland utredningens förslag; möjligheten att vidareutbilda sig med full lön. Socialstyrelsen har tidigare konstaterat att ”de ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är svaga”. Människor med yrkesliv, studielån, amorteringskrav och småbarn drar sig för att gå en utbildning som kommer att ta många år att tjäna in efteråt. Liberalerna vill därför införa en nationell modell som säkrar rimliga villkor för utbildning till specialistsjuksköterska.

Vi vill poängtera att utredningen innehåller många goda förslag. Lagstiftning som säkerställer att vård utförs av rätt person. Fortbildning och fler förenade anställningar. Stärkt verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och forskning inom vårdvetenskap.

Avancerade kliniska sjuksköterskor är välkomna för att öka kvalitet och kontinuitet, och för att avlasta kollegor. En förutsättning är som vi ser det att både magisterexamen och yrkesexamen erbjuds som parallella alternativ vid samtliga specialistutbildningar.

En rad av sjukvårdens problem beror på på tok för få specialistsjuksköterskor. Det måste hanteras vid roten av det onda. Vi liberaler vill öka långsiktigheten, skapa ett arbetsliv med möjlighet till fortbildning och sjukvårdsutveckling, och säkra riktigt god arbetsgivarpolitik. Endast så kan sjuka människor få god vård och säker tillgång till de specialistsjuksköterskor de behöver.

LINA NORDQUIST OCH ANNA STARBRINK

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev