Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fast husläkare för mänskligare vård”

Publicerad: 14 maj 2020, 05:00

Foto: Thinkstock

Vi vill låta Socialstyrelsen ta fram ett spann för hur många patienter det är klokt att en husläkare har, skriver flera liberala debattörer.


Nu når den äntligen riksdagens bord: det första steget i januariavtalets primärvårdsreform för nära och tillgänglig vård. Vi liberaler vill att vårdcentralen blir sjukvårdens bas som knyter till sig och samordnar alla de kompetenser varje enskild patient behöver. Var och en av oss invånare ska kunna välja en husläkare. Det är ett högt ställt mål: reformen kommer att kräva resurser, ansträngning och nytänkande.

Svensk hälsa och sjukvård håller mycket hög kvalitet, men den belastas av bristande kontinuitet och väntan på vård. Vi liberaler har därför slitit sedan 1970-talet för att alla ska kunna välja en egen fast husläkare. Nog trodde våra företrädare att problemet snart skulle vara löst när de satte husläkarfrågan på valaffischer för mer än 40 år sedan. Men trots våra ansträngningar och trots de reformförsök som gjorts har vi inte nått ända fram. Husläkarreformen 1994 nådde långt under dåvarande sjukvårdsminister Bo Könbergs (FP/L) tid, men skrotades av följande socialdemokratiska regering. Vårdvalet som infördes 2008 har förbättrat tillgängligheten, men den reformen har haft för lite fokus på kontinuitet och på relationen mellan den sjuka människan och hennes läkare. Det ska vi nu rätta till – glädjande nog i samarbete med bland andra Socialdemokraterna, som tack vare Liberalerna och januariavtalet nu sluter upp bakom husläkartanken. Liberalt styrda Västra Götalands-sjukvården visar att detta är fullt möjligt: där har på mycket kort tid mer än fyra av fem patienter fått en namngiven husläkare.

Arbetsmiljön är också ett skäl till denna reform. Varje anställd i sjukvården ska ha en hållbar arbetsmiljö, men i dag sliter många hårt på landets vårdcentraler. Staten behöver ta ett större ansvar för att tillräckligt många specialister utbildas, så att dagens husläkare får fler kollegor. Vi vill också låta Socialstyrelsen ta fram ett spann för hur många patienter det är klokt att en husläkare har. Dessutom behöver Arbetsmiljöverket få ett uppdrag att ge råd och stöd om god arbetsmiljö.

Husläkarreformen är helt nödvändig för så många människor, och den kräver verkstad. Under hösten slutfördes våra förhandlingar i socialdepartementet och riksdagens ledamöter tar nu över ansvaret och arbetet. Vi liberaler är redo att omvandla en liberal dröm till självklar vardag.

Lina Nordquist, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Anna Starbrink, regionråd Stockholm (L)

Malin Sjöberg Högrell, regionråd Uppsala (L)

Jonas Anderssson, regionråd Västa Götaland (L)

Gilbert Tribo, regionråd Skåne (L)

LINA NORDQUIST, ANNA STARBRINK, MALIN SJÖBERG HÖGRELL, JONAS ANDERSSSON, GILBERT TRIBO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev