Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fasta läkare är inte en dag för tidigt”

Publicerad: 7 augusti 2020, 05:00

Läkaren som patienterna känner vid namn måste bli verklighet, skriver Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson Lina Nordquist.


Fasta läkare säkrar bättre vård, skriver företrädare för Svensk förening för allmänmedicin i bland annat Svenska Dagbladet 2 augusti och Läkartidningen 4 augusti. Jag håller helt med.Kontakt med otaliga läkare och att själv hamna mellan stolarna är vardag i Sverige för långtidssjuka, konstaterar Magnus Isacson och Andreas Thörneby, Svensk förening för allmänmedicin. Svensk sjukvård hade sett annorlunda ut om alla hade haft en fast läkare. Jag och Liberalerna delar helt deras uppfattning. Vi ser också att den reform som behövs kräver stora insatser.

Läkaren som patienterna känner vid namn måste bli verklighet. Liberalerna har kämpat sedan 1970-talet för rätten till en egen husläkare. Husläkarreformen 1994 nådde långt under dåvarande sjukvårdsminister Bo Könbergs (FP/L) tid, men skrotades av följande socialdemokratiska regering. Vårdval har senare förbättrat tillgängligheten, men haft för lite fokus på kontinuitet och relationer.

Det är hög tid att vårdcentralen blir det nav i sjukvården som knyter till sig och samordnar alla kompetenser varje patient behöver. Vi ska veta vem vi ska vända oss till, vem som har det medicinska huvudansvaret för vår vård och att vi enkelt får kontakt. Jag håller helt med Isacson och Thörneby om att det är avgörande att varje läkare har ansvar för ett rimligt antal patienter, så att inte patientrelationen och arbetsglädjen sviktar. Jag vill därför att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett spann för hur många patienter en husläkare bör ha. Staten behöver också ta större ansvar för att tillräckligt många specialister utbildas, så att dagens husläkare får fler kollegor. Dessutom behöver Arbetsmiljöverket få i uppdrag att ge råd och stöd om god arbetsmiljö.

Reformen måste lyckas i hela landet. Ingen del av Sverige ska vara trygghetsmässig sankmark, men på många platser är det både för svårt att ge och att få sjukvård. Liberalerna vill att fler små, omtänksamma vårdmottagningar öppnar i förorter, på landsbygd och i glesbygd. Eldsjälar ska kunna driva småskalig vård och anställda behöver lättare få gehör för idéer och innovationer – därför måste upphandling, valfrihet och regelverk utformas efter kreativa, engagerade medmänniskor.

Det stannar inte där. Toppadministratörerna i vården är i dag ofta för många, men de sjukvårdsutbildade för få. På många håll i landet behöver anställda få ägna mer tid åt patienter och sjukvårdsutveckling och betydligt mindre åt byråkratiskt kringarbete, otidsenliga it-system och detaljstyrning. God sjukvård kräver dessutom stärkt primärvårdsforskning.

Sjukvård ska inte formas efter systemet, utan efter oss människor. Vi är inte på långa vägar framme vid det målet, men det är ditåt vi ska. Det måste helt enkelt bli en självklarhet över hela landet att engagerade personer kan ge god och nära vård och omsorg utan att själva slitas ut. Fasta läkare är inte en dag för tidigt. Så bara är det.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna

LINA NORDQUIST

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev