Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Felaktig bild av min syn på chefskap

Publicerad: 24 mars 2009, 12:51

REPLIK Birgir Jakobsson svarar på ett inlägg i nr 12/09, där hans syn på chefer i vården ifrågasätts.


Ledningen för Vårdförbundet, Svenska barnmorskeförbundet och Svensk sjuksköterskeförening kommenterar i en debattartikel min enligt dem förlegade syn på chefskap. Deras resonemang bygger på att jag skulle ha uppfattningen att läkare är bättre chefer än andra.

Problemet är bara att det inte är min uppfattning.

Kärnan i mitt budskap är, och har alltid varit, att läkarna, som har det medicinska ansvaret i vården, måste kliva fram och ta ett ökat ansvar för ledarskap inom vården, framför allt verksamhetsnära.
samtidigt har jag varit tydlig med att de chefer som i dag finns verksamhetsnära – vilket oftast är chefssjuksköterskor - gör ett utmärkt arbete och inte ska kliva tillbaka.

Men många chefssjuksköterskor är bekymrade över att behöva ta ansvar för saker som de inte har befogenhet att påverka: medicinska beslut tagna av läkare som kan innebära stora och oförutsägbara kostnadsposter. Ska vi lyckas med att få ordning på kostnadsutvecklingen i vården, måste rollfördelningen på verksamhetsnivå bli tydlig. De som är ansvariga för den medicinska utvecklingen bör också få ansvar för att den håller sig inom givna ekonomiska ramar.

I övrigt ser jag ingen anledning att gå i polemik med artikelförfattarna. Det mesta i deras artikel slår in öppna dörrar, som deras påtalande av behovet av teamarbete. Teamarbete är en självklarhet för oss på Karolinska universitetssjukhuset.

När vi nu inför nya arbetssätt på olika håll på sjukhuset ser förbättringsgrupperna själva ett behov av en teamledare. Detta ledarskap är oftast naturligt kopplat till det medicinska ansvaret, alltså läkaren.

Jag hoppas att Anna-Karin Eklund, Ingela Wiklund och Aina Willman inte har något intresse av att skapa onödig konflikt kring en fråga som jag tror att vi i huvudsak ser på samma sätt.

Birgir Jakobsson

Birgir Jakobsson
är sjukhusdirektör vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev