Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Felaktig varudeklaration av Farmacevtförbundet"

Publicerad: 3 februari 2009, 15:03

DEBATT: Farmacevtförbundets starta eget-utbildning håller inte måttet, skriver Maddi Aram, svensk apotekare verksam i Norge.


Farmacevtförbundet erbjuder nu alla farmacevter en "specialutformad" starta eget-utbildning med "fokus på att starta apotek" . Ambitionen är att hjälpa förhoppningsfulla farmacevter att förverkliga drömmen att öppna eget apotek. Ansatsen är naturligtvis mycket vällovlig och hade utbildningen bara hållit vad den lovat skulle jag applådera initiativet.

Men tyvärr blev jag, efter att ha gått introduktionskurs del 1, mycket besviken. Kursen utgör inte alls någon specialutformad starta eget-utbildning. Dessutom lär del 2 i utbildningen gå i samma allmänna stil - det var i alla fall svaret jag fick när jag frågade.

Vid det första kurstillfället föreläser först en lokal entreprenör utan någon som helst anknytning till apoteksverksamhet, läkemedel, vård eller ens vanlig handel. Det enda gemensamma i att allmänt vara egenföretagare och driva ett apotek är möjligen strävan efter nöjda kunder. Apoteksverksamhet och handel med läkemedel är förstås inte som att driva vilket företag som helst - apoteken lyder ju bland annat under en rad myndighetskrav.

Med all respekt för entreprenörer inom andra fält - apoteksverksamhet är ganska långt ifrån att "bara" driva en egen firma. Jag får en känsla av att ha hamnat på en vanlig starta eget-kurs.

Sedan presenteras en sammanfattning över lagrådsremissen som i och för sig är intressant men inte har så mycket med utbildningen att göra. Det finns många oklarheter i lagrådsremissen vad gäller omregleringen. Farmacevtförbundet har inga riktiga svar på de frågor som ställs angående tillstånd, läkemedelsansvarig farmacevt med mera. Det kan man förstås inte heller begära, eftersom regeringen inte har bestämt sig hur det ska bli. Men effekten blir att denna del av kursen känns som ett slöseri med tid.

Lennart Axelsson, vd för Farmacevtföretagarna och förbundsdirektör i SFF, säger sedan att det finns ett färdigt koncept. Det hettar till - äntligen får jag höra vad han har att berätta om Farmacevtföretagarna, tänker jag. Han upprepar "färdigt koncept" - men går inte vidare!

Jag undrar vad Farmacevtföretagarna ska ha för roll och tänker på Ica modellen som vore genialisk att tillämpa i detta sammanhang. Att starta apotek lär ju inte bli någon enkel historia. Men ICA-modellen tas alltså inte upp alls. Uppenbarligen finns en plan för något sådant, se detta frågesvar från Viktoria Juzovitskaja på dagensapotek.se, men vi får inte höra något om den på utbildningen. Konkreta planer som är skräddarsydda efter farmacevternas behov inför den stora utmaningen att ha eget apotek tycks helt saknas, att döma av utbildningen. Finns det verkligen inte mer att berätta? Jag undrar om regeringen uppfattar Farmacevtföretagarna som en seriös aktör.

Mina drömmar kraschar när Lennart Axelsson talar om rekryteringen till de 200 apotek som ska hamna i ett nytt statligt bolag och sedan drivas av enskilda farmaceuter, eventuellt i Farmacevtföretagarnas regi. Dessa apotek ska alltså gå till "lämpliga farmacevter" som ska rekryteras. Med mina förutsättningar, att inte vara anställd på Apoteket AB och jobba på något av de aktuella apoteken och med noll kronor i eget kapital lär det bli svårt att platsa i denna grupp av "lämpliga". Jag har redan slutat räkna alla mina jobbansökningar till lediga apotekstjänster. Det finns säkert många lämpliga farmacevter som redan jobbar på just dessa apotek som kan tänka sig att ta över verksamheten. De borde rimligen få företräde i urvalsprocessen. Bingo för dem - men ett orättvist lotteri för andra. Vad händer med entreprenörvilliga farmacevter som hamnar utanför i urvalsprocessen?

Till detta kommer två stora orosmoln. Den politiska oppositionens oansvariga hot att riva upp reformen, och regeringens märkliga förslag i kompetensfrågan som kommer att göra det dyrt och onödigt att anställa apotekare.

Men jag vill inte ge upp. Därför avslutar jag med en uppmaning till Lennart Axelsson. Berätta om det färdiga konceptet! Det brinner i knutarna.

Maddi Aram, leg. apotekare, Apotek 1, Norge

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev