lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Felaktigt använda resurser är orsaken till sjukvårdens kris”

Pengar har försvunnit in i en växande byråkrati, gått till misslyckade it-projekt och till ökade kostnader för läkemedel, skriver Tomas Eriksson (MP).

Publicerad: 28 juni 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Stockholm och författare till boken Sjukhussjukan. Foto: Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

LäkemedelÄldreomsorgDigital vårdPrimärvård

I hela Sverige protesterar människor mot nedskärningar i vården. Det är förlossningsmottagningar som läggs ner, akutsjukhus som spar på personal och en upprörd befolkning som undrar vad som händer med sjukvården som vi ser som kärnan i välfärden.

De som protesterar har rätt i att det sker nedskärningar, men det handlar inte om besparingar i kronor och ören. Tvärtom. Under många år har det tillförts mer och mer pengar till sjukvården. Och särskilt till sjukhusen. Resultatet är en sjukvård som producerar mindre vård.

Läs mer: De är vårdens mäktigaste

Problemet är inte snåla politiker. Problemet är att pengar försvunnit in i en växande byråkrati, gått till misslyckade it-projekt och till ökade kostnader för läkemedel. 

Sedan 2010 har den regionala skatten i Sverige ökat med 95 öre. 2019 betalade varje invånare 10 000 kronor mer för sjukvården än vad de gjorde 2004. Mest har kostnaden ökat för sjukhusvården. Från 2010 till 2019 ökade kostnaden för den per person med 9 000 kronor till 18 000 kronor.

Jag förstår att människor är upprörda, men ska vi lösa sjukvårdens problem måste den politiska debatten börja handla om sjukvårdens verkliga problem och inte om påhittade.

Ska vi få en vård medborgarna är nöjda med måste vi politiker tillsammans hitta lösningar inom fem nyckelområden.   

1. Förstärk den förebyggande vården. Detta kräver politisk samsyn om att flytta resurser till primärvården. Det mest kostnadseffektiva sättet att behandla sjukdom är att förebygga. 

2. Ta ansvar för bemanningen av sjukvården. Bristen på allmänläkare och sjuksköterskor är en viktig förklaring till att mängden utförd vård minskat. Här krävs en långsiktig strategi för bemanning.

3. Digitaliseringen av vården måste styras av vårdpersonalen och deras behov och inte av it-konsulter. I dag slösas pengar bort på it-projekt som inte slutförs eller som inte levererar. Det krävs också ändring av lagstiftning så att vården bättre kan dra nytta av digitaliseringen.

4. Förbättra vården av våra äldre och kroniskt sjuka. Kontinuiteten i vården av dessa grupper måste öka. En behandlande läkare måste känna till sina patienters hela sjukdomsbild och behov. På så vis kan resurser sparas och lidandet minskas.

5. Flytta kostnadsansvaret för läkemedel till staten. Kostnaden för nya avancerade läkemedel ökar snabbt inom sjukvården. Detta riskerar att tränga undan vård och öka ojämlikheten i landet. Därför bör staten ta notan.

Inget av detta kommer att ske så länge politiker prioriterar att göra sjukvården till ett slagträ i den politiska debatten framför att sätta sig ner och tillsammans ta fram konkreta lösningar. 

Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Stockholm och författare till boken Sjukhussjukan

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev