Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Felvinklad artikel om sjuksköterskors lön

Publicerad: 25 Juni 2008, 04:30

Dagens Medicins artikel om löneökningar är ett hån mot landets alla sjuksköterskor, skriver Simon Åberg.


Hur tänker Dagens Medicins chefredaktör, Per Gunnar Holmgren, när han  publicerar en artikel, i nr 23/08, med innebörden att vi sjuksköterskor ska ha fått högre löneförhöjning än läkarna?

Det stämmer endast om man räknar i procent och knappt då heller, och dessutom i endast åtta landsting av landets 21. Alltså ett mycket bedrägligt sätt att få folk att tro att vi egentligen har fått väldigt mycket löneförhöjning och borde vara nöjda.

Vi är inte nöjda! Er artikel är ett hån mot landets alla sjuksköterskor!

Vi är evinnerligt trötta på dessa procenträkningar. Det vi är intresserade av är hur mycket vi faktiskt får i svenska kronor.

Rubrikerna lyder: Sjuksköterskor höjde lönen mer än läkarna, Läkares lönelyft hamnar långt efter samt Åtta landsting gav högst lönelyft till Vårdförbundet.

Att bara tro att läkarnas lönelyft skulle hamna långt efter sjuksköterskornas är helt absurt. Hur kan du publicera en artikel med en sådan falsk vinkling!?

Det räkneexempel som skribenten Sara Pramsten bland annat tar upp visar att löneökningen för läkare och sjuksköterskor mellan 2002 och 2007 varit ungefär 15 procent för båda grupper. I kronor räknat har läkarna fått 6 500 kronor och vi har fått 3 200 kronor. Låter det som om läkarlönerna halkar långt efter!?

Att vi sjuksköterskor är felavlönade är något som både arbetsgivaren och vi är överens om. Läkarna är inte felavlönade. De var det inte år 2002 och de var det inte år 2007 heller. Ändå väljer arbetsgivaren att öka löneglappet mellan oss med 3 300 kronor under denna femårsperiod.

Varför kan inte ni som seriös vårdtidskrift ha den infallsvinkeln på artikeln i stället? Att visa på den orättvisa fördelningen av löneökningen!?

Simon Åberg

Simon Åberg
är anestesisjuksköterska i Örebro.

Dagens Medicin svarar:

”Löneökning brukar anges i procenttal”

Jag kan först som sist instämma i en viktig del av Simon Åbergs kritik: enbart procenträkning ger inte hela sanningen. Man kan inte leva av procent och inte heller betala räkningarna med dem.

Därför angav Dagens Medicin, i den tabell som publicerades i den aktuella artikeln, konsekvent alla lönenivåer respektive -höjningar, för samtliga landsting, i krontal och procent. Genom att ange såväl absoluta krontal som förändringen uttryckt i procent får läsaren hela bilden klar för sig och kan göra sina egna jämförelser.

I rubrikerna som Simon Åberg kritiserar har vi använt den procentuella förändringen när vi jämfört löneförändringarna för sjuksköterskor och läkare.  Anledningen till att Dagens Medicin använder procenttalen i rubrikerna är att detta är det accepterade sättet att göra lönejämförelser.

Även fackförbundens egna företrädare använder procentsiffran när de värderar en löneförändring. Jag kan också konstatera att de kritiserade rubrikerna har ett korrekt faktainnehåll – även om jag samtidigt håller med Simon Åberg om att de inte beskriver hela komplexiteten i lönejämförelsen.

Per Gunnar Holmgren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev