Debatt
”Fem punkter för bättre forskning i SLL”
Publicerad: 15 augusti 2018, 05:00
Från vänster: Jens Sjöström (S), Erika Ullberg (S), Talla Alkurdi (S) och Dag Larsson (S) är alla oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Foto: Anna Molander, Magnus Selander
Alliansen har slarvat bort chansen att göra Stockholm till en forskningsregion i världsklass, skriver fyra företrädare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.
Ämnen i artikeln:
Stockholms läns landstingAlliansen i Stockholms läns landsting har haft tolv år på sig att göra Stockholm till en forskningsregion i världsklass. Men trots att Stockholm har bäst förutsättningar i landet så har de slarvat bort dessa chanser. Vad som behövs är ett nytt politiskt ledarskap som sätter forskning och utveckling i fokus.
Nyligen presenterade Alliansen i Stockholms läns landsting sitt så kallade ”Forskningslöfte”. I korthet går det ut på att de ska bjuda till en årlig problemlösarkonferens, detta har professorer, läkare och företrädare från hälso- och sjukvården kraftigt kritiserat. De menar att grundorsaken till att Stockholmsregionen, och därmed också Sverige, halkar efter går att finna i den sönderslagna hälso- och sjukvård som Alliansens tolv år vid makten har resulterat i. Detta är en bild som vi delar.
Även Vetenskapsrådet konstaterar, i den utvärdering som presenterades i maj 2018, att Stockholm inte presterar mer än medelmåttigt jämfört med landets övriga landsting – såväl Västra Götalandsregionen och Region Skåne fick bättre totalbetyg än Stockholm. Detta samtidigt som miljarder har investerats i exempelvis Nya Karolinska sjukhuset i Solna.
Det behövs ett nytt politiskt ledarskap i Stockholms läns landsting som ser forskningens betydelse för sjukvården. Här är fem förslag som vi Socialdemokrater genomför om vi får leda landstinget efter valet:
1. Alla vårdgivare måste vara med och bidra till forskning och utveckling, såväl offentliga som privata.
2. Genom att ge alla patienter en egen vårdkontakt kan vi knyta samman vården och förbättra samverkan. I kombination med att ställa krav på alla privata utförare att bedriva forskning lägger vi grunden för att bygga en forskningsinfrastruktur.
3. Chefer inom vården, studenter och forskare vittnar om hur svårt det är att hinna bedriva forskning med dagens prestationsbaserade ersättningssystem. Med bättre förutsättningar för personalen kan vi rekrytera och behålla kompetenta medarbetare.
4. Landstinget ska ha en lärande kultur som leder till ständiga förbättringar och skapar möjligheter till karriärvägar, utbildning och forskning. Därför behöver vårdens medarbetare ges möjlighet att bedriva forskning integrerat i hälso- och sjukvården, genom exempelvis fler kombinationstjänster.
5. Vi vill tillsätta ett regionalt samverkansråd där företrädare för sjukvården och akademin och industrin samverkar. Utgångspunkten för samverkansrådet ska vara att ta fram en regional forskningsstrategi.
Vårt socialdemokratiska alternativ är enkelt. Om vi får väljarnas förtroende den 9 september lovar vi att göra allt vi kan för att göra Stockholm till en framstående forskningsregion i världsklass.
Relaterat material
ERIKA ULLBERG, DAG LARSSON, JENS SJÖSTRÖM, TALLA ALKURDI