fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fler karriärvägar ska erbjudas alla”

Publicerad: 17 mars 2016, 06:00

Patrick Vigren är verksamhetschef neurologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Stefan Jerreväng

Patrick Vigren, verksamhetschef för neurologiska kliniken vid Universitets­sjukhuset i Linköping, ger sig in i debatten om karriärvägar för sjuksköterskor.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset i Linköping

Liberala kvinnor lyfter några viktiga frågor i Dagens Medicin den 24 februari. Den första frågan handlar om kompetens- och löneutveckling för sjuksköterskor. Det är av yttersta vikt att kompetenta sjuksköterskor inte ser som sin enda karriärväg att bli chefer, patientsäkerhetsadministratörer eller verksamhetsutvecklare utan kan bli kvar i sin grundprofession.

Skribenterna missar dock de initiativ som har tagits inom detta område de senare åren.

På Neurologiska kliniken i Linköping har vi – i samråd med klinikens sjuksköterskor – utvecklat en tydlig karriärväg med tydliga steg av utbildning, ansvars- och löneutveckling. Linköpings universitet har inrättat en särskild profilering i neurologi och stroke med ett studieupplägg som är väl anpassat till verksamhetens förutsättningar och vi från sjukvården erbjuder finansiering och kompetensstöd för utbildningen. Ett vinnande samarbete för bägge parter.

För sjuksköterskan innebär det halvtidsstudier i två år med heltidslön. Efter examen blir man specialistsjuksköterska med en tydlig profilering. Lönesteget är påtagligt.

Nästa karriärssteg kallas ledningssjuksköterska och kan jämföras med överläkare. Liksom för en specialistläkare som blir överläkare sker då ytterligare ett lönelyft i paritet med uppdragets tyngd och omfattning.

Ledningssjuksköterskan har ett övergripande ansvar för en process – exempelvis avancerade parkinsonutredningar eller akut strokebehandling – och arbetar tillsammans med motsvarande överläkare, självfallet dock med sitt kompetensperspektiv i omvårdnad. Man har – liksom en överläkare – inget personalansvar utan är ansvarig för rutiner, kompetensutveckling av medarbetare, arbetssätt och verksamhetsutveckling inom sitt område. Hela denna karriärstege kan jämföras med ST-läkare, specialistläkare, över­läkare.

Jag vill dock lyfta ett litet varningens finger för att motivera sådana här förändringar ur ett jämställdhetsperspektiv. Man riskerar då att förstärka en offentlig bild av att läkare är män och sjuksköterskor kvinnor, något som idag inte är helt sant och inte eftersträvansvärt.

För oss arbetsgivare handlar det om att säkra långsiktighet och att låta våra kompetenta medarbetare utveckla sin fulla potential i sin grundprofession, oavsett om de är kvinnor, män, läkare, sjuksköterskor eller någon annan profession. Perspektivet bör vara kvalitetens och patienternas.

PATRICK VIGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev