fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fler tester kräver personal med rätt kompetens”

Publicerad: 15 april 2020, 05:00

Foto: Mostphotos

Vi oroas av att antalet biomedicinska analytiker minskar när de tvärtom behöver bli fler, skriver Vårdförbundet och Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap.


Den 15 april är det biomedicinska analytikerdagen, vilket firas av vårdpersonal världen över. Det är sällan denna viktiga profession syns och hörs särskilt mycket, men nu är de mitt i stormens öga och förtjänar att uppmärksammas för det viktiga arbete de gör. Det är den här yrkesgruppen som just nu bygger ut rälsen för utökad provtagning och diagnostik av viruset sars-CoV-2 som orsakar sjukdomen covid-19, samtidigt som coronatåget rullar allt fortare.

Laboratorierna i Sverige har sedan januari förberett sig för att kunna analysera stora mängder prover. På tre veckor hade åtta laboratorier från norr till söder ställt om och satt upp analysen och för varje vecka som gått har fler och fler anslutit sig till denna skara. För den här processen är laboratorierna i Sverige rustade med olika instrument som har olika kapacitet. Vissa instrument kan endast köra 6 prover åt gången medan andra klarar 96 prover, vilket så klart påverkar takten.

När nu Folkhälsomyndigheten aviserar att man vill öka kapaciteten till 100 000 tester i veckan är det viktigt att komma ihåg att det krävs både material och personal (med rätt kompetens). När vi pratar om molekylärbiologiska metoder för att påvisa coronaviruset så är det inte bara för företagen att ”öka produktionen”. Det är en krävande process och allt måste kvalitetssäkras till 100 procent innan det kan skickas ut. Detsamma gäller inom kort för de antikroppsanalyser som också behövs, för påvisande av genomgången infektion och immunitet.

Det räcker dock inte med att påvisa covid-19 för att rädda patienten. Till det kommer alla de biomedicinska analytiker som ska analysera lungfunktion, syresättning i blodet, hjärt-, njur- och leverstatus, infektionsparametrar och även leta efter sekundära infektioner. Även annan diagnostik och ultraljud måste utföras för att patienter ska få rätt diagnos. Biomedicinska analytiker utgör en diagnostisk partner i kampen mot covid-19 liksom mot de flesta andra sjukdomar och vi är stolta att representera dem. Samtidigt oroar vi oss över att antalet biomedicinska analytiker minskar när de tvärtom behöver bli fler.

Det utexamineras för få biomedicinska analytiker per år för att täcka behovet och så har det sett ut i många år. Antalet biomedicinska analytiker minskar i regionerna samtidigt som exempelvis antalet administratörer har ökat med 16 procent under åren 2013 till 2018. Vi har påpekat att det är bristen på karriärvägar, och att det är begränsade möjligheter till fördjupning och dålig löneutveckling, som är anledningarna. De bäst betalda biomedicinska analytikerna tjänar 39 000 kr i månaden – detta efter en treårig avancerad högskoleutbildning och 30 till 40 år i yrket. Vården och tekniken utvecklas hela tiden så medarbetarna behöver ha möjlighet att utvecklas under hela arbetslivet och det måste löna sig. När vi är ute på andra sidan corona-krisen vill Vårdförbundet och Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap se en nationellt reglerad specialistutbildning och att biomedicinska analytiker får möjligheten att specialisera sig inom specifika områden.

Professor Agnes Wold skrev på Twitter: ”Kan folk som har åsikter om vilka analyser av corona som ska köras och i vilken takt, vänligen anmäla sig senast 15 april till utbildningen som biomedicinsk analytiker.” Vi står bakom den uppmaningen, med tillägget att arbetsgivarna i regionerna bör säkerställa att fler motiveras till att utbilda sig till detta viktiga yrke. Till dess väljer vi att uppmärksamma Sveriges alla biomedicinska analytiker på deras dag – tack för att ni finns!

Michel Silvestri, legitimerad biomedicinsk analytiker, medicine doktor och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

Maysae Quttineh, legitimerad biomedicinsk analytiker och ordförande i Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, IBL

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet

Relaterat material

Fack vill ha utökat coronaskydd

Myndigheter försiktigt positiva om utbrottet

Advokatens arbetsmiljöråd till verksamhetschefer i vården

MICHEL SILVESTRI, MAYSAE QUTTINEH, SINEVA RIBEIRO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev