tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Flera typer av vårdgivare behövs”

Publicerad: 7 december 2018, 06:00

Flera typer av vårdgivare behövs för att lösa allmänläkarbristen. Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Se till att enläkar­mottagningarna i allmänmedicin på nationella taxan finns med i resonemanget om en primärvårdsreform, skriver läkaren Göran Thingwall.


Primärvårdens akilleshäl är allmän­läkar­bristen. Denna ger upphov till dålig tillgänglighet och kontinuitet, två av sjukvårdens honnörsord. Hur ska vi förhindra flykten av allmänläkare och hur ska vi få blivande läkare att välja allmänmedicinen? Och hur ska vi få tillbaka de cirka 1 500 allmänmedicinare som inte jobbar i primär­vården?

I debatten pratas nu från många håll om en nationell blocköverskridande primärvårdsreform. Bra så, men se till då att enläkar­mottagningarna i allmänmedicin på nationella taxan finns med i resonemanget, egna företagare som det ultimata exemplet på småskalighet. Ge dem möjlighet att som alla andra egna företagare avyttra sina livsverk!

Jag har snart i trettio år jobbat på min Doktorn Direkt och trivts som fisken i vattnet. Min huvudman är mina patienter och mina honnörsord är tillgänglighet, kontinuitet, kvalitet, flexibilitet och gott bemötande. Allt det där som ständigt figurerar i sjukvårds­debatten. Och nota bene, jag har en hundraprocentig kontinuitet!

Blivande Region Stockholm presenterade nyligen sin budget med bland annat en stor satsning på primärvården på 1,4 miljarder kronor på fyra år. Man säger att ”medarbetarna är regionens viktigaste resurs” och att man vill ”föra ut många fler beslut i verksam­heten. Ansvaret ska decentraliseras.” Och man ska se till att ”stockholmarna får välja sin egna fasta husläkare och att vårdcentralerna får utökade resurser för att klara uppdraget.” (DN 14 november) Men var finns nytänkandet? Bara vårdcentraler, eller?

Jag påstår att läkare inte är stöpta i samma form. Många, liksom jag, vill arbeta som egna företagare och entreprenörer. I debatten sägs det ofta att beslutsvägarna är för långa. Jag har inga beslutsvägar! Kräver mina patienters hälsotillstånd en förlängd dag blir det så. Detta är enläkar­mottagningens styrka! Snabba beslut! Det är jag och mina patienter som beslutar när vi ska träffas. Det tar längre tid att försöka hitta en besökstid än att fråga ”Vad kan jag hjälpa dig med?”

Ge dem möjlighet att som alla andra egna företagare avyttra sina livsverk!

Självklart måste vissa tids­ramar upprätthållas på en vårdcentral med mycket personal. Chefen kan inte säga att nu går vi hem och äter middag och ses igen klockan sju och jobbar fram till nio på grund av hårt patienttryck. Därför är min vision att det skall finnas en enläkarmottagning i allmänmedicin på nationella taxan i varje område där det finns en vårdcentral. Två olika arbetssätt som kompletterar varandra och optimerar tillgängligheten för de boende i området. Och samarbetar! Det finns cirka 1 000 vårdcentraler i landet och jag är övertygad om att vi skulle kunna locka tillbaka allmänmedicinarna som inte jobbar i primärvården och få blivande läkare att satsa på allmänmedicinen och på så sätt minska allmänläkarbristen med tusen själar, i morgon!

Det måste finnas mer än en typ av vårdgivare om allmänläkarbristen ska utplånas. Jag platsar inte på en vårdcentral där hänsyn ska tas till annan personal utan vill lägga min kraft på patienterna. Jag har jobbat runt om i landet som stafettläkare och sett många olika arbetssätt som tyvärr begränsar min kapacitet. Jag är väl medveten om att många kollegor vill ha bestämda ramar men som entreprenör vill jag kunna se möjligheter till förbättringar och snabbt genomföra dem.

I debatten sägs ibland att mångfald är viktigt i sjukvården. Låt oss ta vara på den och se till att det finns olika typer av vårdgivare. Patienter är inte heller stöpta i samma form. I hälso- och sjukvårdslagen slås fast att patienten har rätt att välja läkare. Antingen lever vi upp till det eller tar bort den paragrafen.

GÖRAN THINGWALL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev