lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Flisa tiger om sådant de borde tala”

Publicerad: 11 juli 2016, 06:10

Ambulanssjukvården har försämrats med Föreningen för svensk ambulanssjukvårds goda minne, skriver Alarm Ambulansförbundet.

Ämnen i artikeln:

FlisaAmbulanssjukvård

Föreningen för svensk ambulanssjukvård, Flisa, vill bli utmanade.

Ambulanssjukvården har i pluralis sedan flera år sänkt kraven, reducerat beredskapen och minimerat övningen, vilket bland annat resulterat i lägre faktisk kompetens. Följsamheten av regelverk är på många håll devalverad. I ambulanssjukvården arbetar såväl legitimerad som icke legitimerad personal.

Allt har skett med Flisas goda minne och de facto påhejat av lejonparten av föreningens medlemmar, som ska föreställa ledare för svensk ambulanssjukvård. I den dagliga handlingspraktiken tillämpas inte nuvarande regelverk. Det är helt enkelt på många platser omöjligt att tillmötesgå ska-kraven då övning, beredskap och läkemedelshantering systematiskt inte följs.

Det är djupt olyckligt att staten låter ambulanssjukvården vara så ojämlik i riket. Se bara på läkemedelshanteringen inom den prehospitala verksamheten. Inte ett ord från Flisa. Eller beskåda beredskapsläget. Massiv tystnad från Flisa. Regelverken är satta ur spel och det har vuxit fram interna rättsosäkra regler som skiljer sig åt mellan olika vårdgivare.

Att ambulanssjukvården inte nämns i de två tunga utredningarna Högspecialiserad vård (utredare Måns Rosén) och Effektiv vård (utredare Göran Stiernstedt) är delvis ett resultat av Flisas totala tystnad om verklighetens ambulanssjukvård. En granskning vore dock på sin plats då man på många platser i landet kan beskåda en devalverad ambulanssjukvård som hamnat i helt fel händer.

Innan ni bjuder upp till dans, så sula om era dansskor.

Andreas Holmlund, förbundsordförande Alarm Ambulansförbundet
Lars Hansson, ombudsman Alarm Ambulansförbundet

Relaterat material

”Varför glöms ambulanssjukvården bort?”

ANDREAS HOLMLUND, LARS HANSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev