Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Florence Nightingale hade rätt - sjuksköterskor ska ha bra lön

Publicerad: 21 maj 2008, 05:00

Parterna i vårdkonflikten borde sluta stirra på procenträkning, skriver Gunvor G Ericson.


Det är märkligt tyst i debatten om sjuksköterskornas strejk, trots att den i grunden handlar om en så viktig fråga – att ändra lönerelationer mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden.

Parterna borde diskutera den frågan i stället för att stirra sig blinda på procenträkning och vem som fått mest i procent. Den matematiken gör bara att de som redan har låg lön får lägre påslag i kronor räknat även om de får samma procentpåslag. Att jämföra i procent leder till ökade löneskillnader. Det är dessutom patetiskt att Sveriges Kommuner och Landsting envisas med att redovisa OB-tillägg i snittlönerna för att det ska se bättre ut.

Att komma tillrätta med lönediskrimineringen handlar inte främst om att det finns för få arbetsgivare, som Göran Hägglund (kd) och Maud Olofsson (c) framhåller. Det handlar om hur vi i Sverige ser på kvinnodominerade arbeten och om att vi låter gamla strukturer vara kvar.

Självklart är det arbetsmarknadens parter som ska komma överens i sjuksköterskekonflikten, men eftersom det politiska systemet har ett direkt ekonomiskt arbetsgivaransvar för den offentliga sektorn behövs ett tydligt politiskt ledarskap som vill jobba långsiktigt och uthålligt för att komma åt lönediskrimineringen.

Miljöpartiet står helhjärtat bakom den svenska modellen som bygger på att villkoren på arbetsmarknaden regleras genom kollektivavtal mellan parterna. Vi är inte anhängare av statlig lönepolitik. Detta betyder att staten inte heller kan avsäga sig sitt ansvar. Politiken har ett övergripande ansvar för att avtal och överenskommelser håller sig inom lagens ramar.

Att kvinnodominerade yrken generellt sett har lägre löner är ingen slump. Det är ingen lag att mansdominerade yrken i industrin ska vara löneledande, eller att människovårdande yrken ska värderas lägre än teknik och ekonomi. Därför krävs ett långsiktigt medvetet arbete för att komma tillrätta med den strukturella diskrimineringen.

Bodil Carle Smedley skriver i krönikan i Dagens Medicin nr 18/08 att det är Florence fel – hon skulle ha krävt högre lön. Det är en vanlig missuppfattning i vår tid om Florence Nightingale.

Hon kämpade för sjuksköterskors yrkesroll och status. Att ge dem lön var självklart för henne. Åsa Moberg har i boken Hon var ingen Florence Nightingale – människan bakom myten lyft fram att Florence faktiskt var en stridbar samhällsdebattör. Hon var även engagerad i det vi i dag kallar folkhälsoarbete. Hon stred för ljus, frisk luft, god och nyttig mat och skönhet i sjukvården – och för bra sjuksköterskelöner.

Att historien sedan förvanskats har säkert en hel del med rädsla och härskartekniker att göra. Osynliggörande är som bekant en av dem, förlöjligande en annan. Naturligtvis handlar det om de strukturer som gör att kvinnors historia inte återges. I början av 1900-talet ville inte manssamhället att kvinnor skulle gå ut i arbetslivet alls. Då förminskades starka kvinnor i historien.

Men även i Sverige i sjuksköterskeförbundets början var det en strid om man skulle strida för fackliga rättigheter eller ägna sig åt att vara en yrkesförening. En ordförande på 1930-talet hotade med avgång om medlemmarna drev igenom att det också skulle vara en fackförening.

Miljöpartiet tog förra mandatperioden initiativ till ett förslag om att staten bör ta initiativ till en överenskommelse, ett handslag, mellan arbetsmarknadens parter och regeringen, med en handlingsplan som syftar till att en gång för alla göra slut på den könsrelaterade lönediskrimineringen på svensk arbetsmarknad.

Förslaget klubbades igenom sommaren 2006 av den förra regeringen. En handlingsplan för jämställda löner låg klar. Nu har den borgerliga alliansen rivit upp planen. Ingenting har kommit i dess ställe. Frågan ligger åter i träda. Och sjuksköterskorna strejkar för att få politikerna i Sveriges kommuner och landsting att höja deras löner. Jag tror att Florence hade varit stolt över sina strejkande ”syrror”.

Gunvor G Ericson

Gunvor G Ericson
är riksdagsle­da­mot (mp) och jämställdhets­ansvarig i partistyrelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev