Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Förändra det nya kunskapsprovet”

Publicerad: 25 februari 2017, 06:00

Foto: Thinkstock

Om det inte sker någon förändring med det nya provsystemet kommer det så småningom leda till att Sverige går miste om läkare, skriver Suzan Imadi i ett debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

Tuleprovet

Det finns hundratals läkare med utbildning utanför EU som kommit till Sverige och inget hellre vill än att komma i arbete. Att utbilda dessa skulle kosta staten en bråkdel av en svenskt utbildad läkare och de kommer att betala skatt.

Det borde upprättas ett bra och rättvist system som hjälper dessa individer in på den svenska marknaden, som är i stort behov av färdig­utbildade personer inom yrket läkare.

Det nya kunskapsprovet, som kom att ersätta det så kallade Tule-provet, skiljer sig markant från det gamla systemet. Det som främst skiljer är kunskapsnivån som krävs, då provet omfattar allt från dag 1 på läkarutbildningen till och med avslutad AT.

En skillnad mellan det gamla och det nya testsystemet är innehållet. Tule-provet bestod av fem delar med anknytning till varje ämne (barnmedicin, internmedicin, obstetrik/gynekologi, kirurgi och psykiatri). Det nya kunskapsprovet som består av tre delar är lite mer komplicerat. Del 1 inne­fattar en mix av frågor med innehåll av prekliniska samt kliniska ämnen. Del 2 är som AT-provet. Del 3 är en vetenskaplig artikel. Det positiva med det nya provet är att svarsformatet utgörs av flervalsfrågor till skillnad från Tule som var skriftligt.

Med Tule kunde man repetera den delen man inte klarat av, med nya kunskapsprovet finns inte den möjligheten. Kuggar man en del av testet, ska allting tas om igen.

Sverige har rätt att kräva ett test som bevisar utländska läkares kunskaper, men det ska inte göras på ett nästintill omöjligt sätt. Om man jämför det nya kunskaps­provet med till exempel den amerikanska motsvarigheten som består av tre olika prov, kommer den svenska att vara tre delar i ett prov.

Varje provdeltagare ges maximalt tre försök att klara av den teoretiska delen, samt två försök för den praktiska. Vårt förslag för ett mer rättvist prov är att det borde ges fler provtillfällen per person, samt att det ska vara möjligt att ta om den del som inte klarats av, i stället för hela provet.

Systemet ska förenkla, inte försvåra.

Formatet med flervalsfrågor är dock bättre då det gör att testdeltagaren sparar tid som hade krävts för att skriva svar, samt att det underlättar då man inte behöver tänka på att formulera meningar rätt.

Om det inte sker någon förändring med det nya provsystemet kommer det så småningom leda till att Sverige går miste om läkare, något som vården är i stort behov av. Dessa läkare har inte utbildat sig under minst fem år för att komma hit och lägga flera år till för att kunna komma in på arbets­marknaden, dessa akademiker måste praktisera sitt yrke annars finns risken att de halkar efter.

Systemet ska förenkla, inte försvåra. Vi vill inte att provet tas bort, utan att det görs mer rättvist så att det blir fler som klarar det snabbare och kan börja arbeta.

SUZAN IMADI

Ämnen i artikeln:

Tuleprovet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev