Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Förändring behövs för en bättre kvalitet”

Publicerad: 22 februari 2017, 08:21

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, Stockholms läns landsting.

Foto: Scharlotte Peppare

Regel­verket ska inte vara så stelbent att det står i vägen för den bästa möjliga behandlingen, skriver barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin i en replik till fyra verksamhetschefer.


Företrädare för vårdgivare ställer i Dagens Medicin nr 6/17 en rad frågor om det stöd vi i Stockholms läns landsting ger för patienter som behöver besöka en fysioterapeut, arbetsterapeut eller dietist.

Jag förstår att våra förändringar väcker frågor. Men låt mig göra klart att vårt syfte är att patienterna ska få det bättre.

Anledningen till att vi varje år förändrar hur vårdvalet ska fungera är att befolkningens behov förändras och att utbudet av vård förändras. Vi som är politiker ska förvalta skattebetalarnas pengar väl. Vi har tyvärr sett exempel på när kostnader för vissa typer av vård skjuter iväg utan att det är motiverat utifrån patienternas behov, och då behöver vi bromsa.

Utgångspunkten för att ändra är att tillgodose målgruppernas behov. Insatserna ska utgå från medicinska prioriteringar och grunda sig på de vårdprogram respektive riktlinjer som finns. Vi tar också hänsyn till hur trycket på vården kan påverkas.

Det stämmer att ersättningen för konferens om patient inte längre finns med. Vi har sett att flera vårdgivare inte har använt den här möjligheten på det sätt som var tänkt. Då har kostnaderna ökat utan att det har funnits garantier för att patienterna har fått en högre kvalitet.

Men vi vill fortfarande underlätta för samverkan med patienten i fokus. Därför höjer vi ersättningen för resurskrävande teambesök i hemmet. Vi ger också ersättning för:

- besök på husläkarmottagning för att vara med och bedöma hur en patients behandlings- och rehabiliteringsplan ska se ut,
- gruppverksamhet för patienter med astma, kol eller diabetes och
- arbete med samordnad individuell plan, SIP.

Anledningen till att vi de senaste åren stegvis har begränsat mängden kiropraktik är att se till att vårdgivarna uppfyller basuppdraget. När primärvårdsrehabiliteringen ger patienter hemrehabilitering ska den prioritera insatser som föregåtts av annan medicinsk behandling. Därför har landstinget styrt mot mer arbets­terapi. Vi har dock gärna en fortsatt dialog med vårdgivarna om reglerna. Regelverket ska inte vara så stelbent att det står i vägen för den bästa möjliga behandlingen.

Det är en missuppfattning att vårdvalet skulle ha spärrar om sju besök per patient. ”Taket” handlar om ett genomsnittligt antal besök. Behovet av vård ska styra hur många besök patienterna får.

Vårt arbete med att förbättra primärvårdsrehabiliteringen är långtifrån avslutat. Just nu tittar vi i Alliansen på hur Vårdval Stockholm kan anpassas till framtiden. En aspekt av det är att skapa en bättre kontinuitet. Men vårt arbete med att ta ansvar för ekonomin och förbättra kvaliteten för patienterna fortsätter.

Relaterat material

”Avlasta primärvården med den ­remissfria rehabiliteringen”

ELLA BOHLIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev