Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Förbjud inte praktiska lösningar på akuta problem”

Publicerad: 1 September 2016, 05:30

Foto: Maria Bergman

Förslaget att förbjuda privatisering av universitetssjukhus får långtgående konsekvenser, skriver Ola Karlsson (M).


Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänGabriel Wikström

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har presenterat ett förslag om att förbjuda privatisering av universitetssjukhus. Det kan låta som ett kraftfullt slag i luften eftersom mig veterligt inget parti eller landsting har några som helst planer på att privatisera hela universitetssjukhus. Syftet med utspelet är väl att försöka skapa en konstgjord konflikt och samtidigt få både vänsterpartister och det egna fotfolket på gott humör.

Men förslaget får stora konsekvenser, för förbudet gäller all sjukvård som bedrivs inom sjukhuset. Alltså inte bara universitetsjukvård och högspecialiserad vård utan även länsdelssjukvård och liknande om det bedrivits inom sjukhusets ram efter 2007. Undantagen är: ”Serviceverksamhet som exempelvis städning, matleveranser och vakthållning. Sådan verksamhet är inte att betrakta som hälso- och sjukvård och berörs således inte av detta förslag.”

Förbudet får effekter för Region Örebro län och Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. Regionen har nämligen handlat upp vårdplatser för USÖ vid Attendo Rynninge­viken, som drivs av ett privat bolag. S-styrda Region Örebro län är alltså ett län som ”privatiserat” universitetsjukhusvård.

Bakgrunden till privatiseringen, eller upphandling, av vårdplatser vid Rynningeviken var att den socialdemokratiskt ledda sjukvården misslyckats. Det fanns flera symtom på misslyckandet med långa köer till sjukvården, många stängda vårdplatser på grund av personalbrist samt att många utskrivningsklara patienter inte fick komma hem till eget boende i Örebro och därför låg kvar på USÖ. Region Örebro län var förra året sämst i landet på att få hem utskrivningsklara patienter. Alltför många vårdplatser var stängda eller belagda med utskrivningsklara patienter för att vare sig akutverksamheten eller den planerade verksamheten skulle kunna fungera optimalt.

Jag är glad över att social­demo­kratiska företrädare såg privatiseringens fördelar.

Upphandlingen av vårdplatser vid Rynningeviken, vilket vi moderater stödde, var framgångsrik. Den skapade fler tillgängliga vårdplatser vilket gjorde att situationen vid USÖ blev betydligt lättare. Jag är glad över att socialdemokratiska företrädare såg privatiseringens fördelar som ett snabbt sätt att lösa problemen för många patienter.

Även möjligheten att lägga ut annan verksamhet från ett universitetsjukhus blir förbjuden vilket försvårar möjligheten att till exempel snabbt köpa behandlingar eller operationer från privata vårdgivare om köerna blir för långa. Är det verkligen rimligt?

Nu riskerar sjukvårdsministerns förslag att förbjuda och förhindra den typen av upphandling, eller privatisering, som gjordes med Attendo Rynningeviken. Detta skulle försvåra möjlighetera att lösa framtida problem på samma sätt. Jag vill därför råda sjukvårdsministern, släng förslaget i pappers­korgen och låt även pragmatiska socialdemokrater fortsätta ”privatisera” universitetsjukhus genom kloka upphandlingar.

OLA KARLSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev