Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Försäkringskassan har blivit motpart

Publicerad: 5 november 2008, 09:11

Jag arbetar nu lika mycket som juridiskt ombud som läkare, skriver Claes von Segebaden.


Försäkringskassan, FK, har en reklamsnutt på tv där FK anser sig skilja åsikter från fakta. Vad menas med det? Mina åsikter struntar man i, trots att jag arbetat som försäkringsläkare ett antal år.

Numera utgörs mitt patientklientel till stor del av patienter som har fått avslag på sjukpenning och sjukersättning, trots att de inte står till arbetsmarknadens förfogande, enligt min mening. Dessa av FK misskrediterade patienter, som vill ha hjälp av mig i sina FK-ärenden, tar tid från patienter i behov av sjukvård. Jag arbetar nu lika mycket som juridiskt ombud som läkare, vilket väl inte är meningen.

Ett exempel av många: En pa­tient, 57 år, med grav synskada, som behandlande ögonläkare rekommenderat icke tidsbegrän­sad sjukersättning, har kallats till rehabiliteringsmöte. Hit­tills och framöver kommer han med all sannolikhet inte att få arbete. Vad kostar denna utredning?

Exemplen kan mångfaldigas. Då hänsyn inte tas till mina intyg till FK, behövs då dessa, då ändå handläggare – med vilken utbildning? – beslutar om patientens framtid?

Jag ser tyvärr FK enbart som motpart numera, speciellt som den aldrig informerar mig om beslut som fattats om mina patienter. Om vi ska verka för patientens bästa, är väl ett samarbete att rekommendera?

Claes von Segebaden

Claes von Segebaden
är legitimerad läkare, Stockholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev