Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Försäkringstagare har förtur även i kristider”

Publicerad: 24 mars 2020, 06:00

Foto: Jacob Wackerhausen/Photos.com

Patienter med privata försäkringar har fortsatt företräde till vård, samtidigt som flera regioner ställer in planerade operationer till följd av coronakrisen, skriver forskaren John Lapidus.


Ett land som USA riskerar att drabbas särskilt hårt av coronapandemin. I världens dyraste sjukvårdssystem står miljontals människor utan laglig rätt till vård, men även de försäkrade har anledning att oroa sig för skyhöga, personliga vårdkostnader. Vad ingår egentligen i min försäkring? Hur stor är självrisken? Vad händer om jag hamnar hos en vårdgivare som saknar avtal med mitt försäkringsbolag?

I dagens krissituation ska vi vara tacksamma att Sverige har ett sammanhållet och solidariskt sjukvårdssystem. Eller har vi det? Nja, en stor del av svensk sjukvård har nyligen sålts till australiska vårdkapitalister och försäkringsmarknaden växer så det knakar. I Lund pumpar ett antal miljardärer in pengar i en cancerklinik som prioriterar patienter efter plånbok. I Stockholm öppnar en författare en klinik för de besuttna och döper den, häpnadsväckande nog, efter en person som vigde sitt liv åt utsatta grupper.

650 000 svenska försäkringskunder har redan vant sig vid förtur till vården. Många av dem tror sig nu ha rätt till särbehandling även när det gäller corona, varför försäkringsbolagen ser sig tvungna att förklara vad som, än så länge, gäller vid pandemier.

Länsförsäkringar och If skriver på sina hemsidor att försäkringen inte täcker corona. Även Euro Accident upplyser sina försäkringstagare om att de inte kan förvänta sig förtur, något som ”gäller samtliga varianter av Privat Access, det vill säga Privat Access Brons, Privat Access Silver och Privat Access Guld.”

Förvisso är det en ren slump att vi inte redan har ett läge där försäkringarna innefattar även akutvård. Så har skett i andra länder och det ligger i försäkringsbolagens vinstintresse att utöka marknaden inte bara horisontellt (fler försäkringstagare), utan även vertikalt (högspecialiserad vård, akutvård).

För övrig vård fortsätter de privata försäkringarna att gälla som om inget hänt. Länsförsäkringar skriver på sin hemsida att ”vid andra sjukdomar och åkommor gäller sjukvårdsförsäkringen som vanligt.”

Det betyder att försäkringstagarna har fortsatt företräde till vård, samtidigt som flera regioner ställer in planerade operationer till följd av coronakrisen. Det innebär att försäkringstagarna tar vårdresurser i anspråk, kanske större resurser än någonsin då det krävs ännu fler vårdsamordnare (ofta sjuksköterskor) och skadereglerare (ofta sjuksköterskor) för att möta försäkringstagarnas växande oro och anspråk.

I ett fragmenterat och orättfärdigt system som det US-amerikanska skapas särskilda problem i coronatider, något som nu uppmärksammas i flera medier (se till exempel tidskriften Times sajt om kostnaden för behandling av covid-19, den 19 mars 2020). Men även Sverige bygger upp ett parallellt sjukvårdssystem som har sin egen logik, även i kristider. En logik där sjukvård inte ges efter behov utan efter plånbok, vilket strider mot Hälso- och sjukvårdslagens mest grundläggande princip.

Nyligen JO-anmälde jag (se Svenska Dagbladet den 16 mars 2020) därför Region Stockholm och Västra Götalandsregionen för avtalen med Ersta sjukhus och Capio Lundby sjukhus, två av alla hundratals vårdgivare som i dag prioriterar försäkringskunder framför offentligt finansierade patienter.

Det är regionerna som ska anmälas men det betyder inte att vårdgivare, arbetsgivare, fackförbund (Saco och TCO), försäkringstagare och försäkringsbolag är utan ansvar. De har alla medverkat till det osolidariska system som tar viktiga resurser i anspråk men som nu, särskilt i detta akuta läge, måste upphöra.

JOHN LAPIDUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev