Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Förslaget är ett slukhål för sjukvården”

Publicerad: 30 mars 2017, 05:00

Regeringen bör lämna vanliga människors löner i fred, skriver nio liberala region- och landstingspolitiker i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Vänsterpartiet och regeringen lanserar nu ”en vänsterreform som bidrar till ett jämlikare samhälle”. Idén är att medelinkomsttagare ska betala mer skatt. Vi anser att reformen är ett meningslöst ekonomiskt förslag, och ett risk­projekt för svensk sjukvård.

Först ekonomin. Ekonomi­professor Lennart Flood beräknar att regeringens skattehöjningar inte ökar intäkterna till välfärden alls (Ekonomisk Debatt nr 5/15). Folk arbetar nämligen mindre när de inte får behålla tillräckligt av sin lön.

Det stannar dock inte där. Regeringens logiska kuller­byttor slår dessutom mot just de yrkesgrupper vi behöver mest i väl­färden. Den ”lilla elit” Jonas Sjöstedt (V) fått regeringen att anfalla är inga golfspelare på Cayman­öarna. I stället drabbas barnmorskor, psykologer, specialistsjuksköterskor och kliniska chefer. Förslaget är inget annat än ett slukhål för sjukvården.

En sammanställning (Skattenytt nr 7/15) visar att 37 procent av alla barnmorskor och specialistsjuksköterskor betalade hög marginalskatt redan då. Nästan fyra av tio ska alltså bli fler. Detta är orimligt. Pomperipossaskatter för medel­inkomst­tagare skapar inte en bättre välfärd – tvärtom kommer de att göra det svårare för människor att få tillbaka pengar de satsar på utbildning.

Social­styrelsen konstaterar att ”de ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är svaga”. Det är inte ett dugg underligt att vuxna människor med studielån, amorteringskrav och små barn drar sig för att genomgå en utbildning som kommer att ta många år att tjäna in efteråt. Inom vårdyrken ger specialisering fortfarande inte alltid tillräckligt i plånboken. Varför säkra att det är en förlustaffär att specialisera sig till ett bristyrke?

Sjuksköterskebristen är sannolikt sjukvårdens största arbets­miljö­problem.

Sjuksköterskebristen är sannolikt sjukvårdens största arbets­miljö­problem. Bristen hindrar ju alla i ett team från att enkelt göra ett bra jobb.

Där står vi i dag. Utan åtgärder beräknar Statistiska centralbyrån att läget eskalerar de närmaste tio åren. Nu lägger alltså regeringen ett förslag som gör ont värre.

När utbildningsplatser gapar tomma samtidigt som sjukvården skriker efter specialistsjuksköterskors kunnande är det ett politiskt ansvar att se till att sjuksköterskornas val att vidareutbilda sig blir så enkelt som möjligt, både för patienternas skull och för att arbetsmiljön ska bli bättre för deras kollegor i sjukvården.

Vi vill ge finansminister Mag­dalena Andersson (S) en post it-lapp att bära med sig i fickan. Texten på lappen lyder så här:

■ Höjd skatt innebär inte automatiskt högre skatteintäkter.  
■ Människor blir inte rika på vanligt arbete i vårt land.  
■ Även människor som älskar sitt arbete vill få lön.

Regeringen föreslår en straffavgift på vidareutbildning och ansträngning. Förslaget gör det svårare för människor att täcka för kollegor med ett extra arbetspass, eller söka ett mer krävande jobb. En skatt som slår mot kvinnor som väljer att vidareutbilda sig är ett skrattretande förslag från en regering som kallar sig feministisk. Vi ber er, regeringen: lämna vanliga människors löner ifred.

Lina Nordquist, regionråd (L) Uppsala, Anna Star­brink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L) Stockholm, Jonas Andersson, regionråd (L) Västra Götaland, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) Stockholm, Gilbert Tribo, gruppledare (L) Region Skåne, Helena Hagberg, landstingsråd (L) Västmanland, Ingeborg Wiksten, gruppledare (L) Västernorrland, Anna Ågerfalk, landstingsråd (L) Örebro, och Marianne Normark, gruppledare (L) Västerbotten.

LINA NORDQUIST, ANNA STAR­BRINK, JONAS ANDERSSON, DANIEL FORSLUND, GILBERT TRIBO, HELENA HAGBERG, INGEBORG WIKSTEN, ANNA ÅGERFALK OCH MARIANNE NORMARK

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News