Debatt
”Fråga patienterna om de äger husdjur”
Vårdpersonal bör bli bättre på att rekommendera interaktion med djur till patienter, anser Mina Mahmoodzadeh, ST-läkare i allmänmedicin, som vill synliggöra husdjurens roll för hälsan.
Publicerad: 5 juli 2023, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Mina Mahmoodzadeh, ST-läkare i allmänmedicin, tycker att det är dags att våra husdjurs viktiga roll för hälsan synliggörs.
Foto: Getty Images
Ämnen i artikeln:
Juli 2023I dag präglas sjukdomspanoramat i befolkningen av livsstilssjukdomar och psykisk ohälsa. Det är dags att våra husdjurs viktiga roll för hälsan synliggörs och att kunskapen om denna roll används mer aktivt för att sänka vård- och läkemedelskostnader.
Det finns tillräckligt med underlag som talar för att husdjur påverkar människor positivt fysiskt, psykologiskt, kulturellt och socialt. Relationen mellan djur och människa har speciella kvaliteter som särskiljer den från mänskliga relationer. Den bygger på en ickeverbal relation mellan två kroppsligt kommunicerande varelser, som inte delar språk på annat sätt än via rörelser och beröring.
Läs mer: Servicepunkter tar nära vård till patienter i Kirunas glesbygd
Relationen mellan människa och husdjur är kopplad till flera hälsofördelar, inklusive sänkning av blodtryck, kolesterolnivåer och triglyceridnivåer. Husdjur kan även lindra ensamhetskänslor, ångest och symtom på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Dessutom ger de fler möjligheter till rörelse, utomhusaktiviteter och sociala kontakter samt bidrar till ökad kognitiv funktion hos äldre.
Djur är viktiga resurser i behandling och rehabilitering och de kan förebygga ohälsa. Samvaro med djur stimulerar känslomässig utveckling hos både barn och vuxna. Djurägare har bättre hälsa, är mer fysiskt aktiva och belastar sjukvården mindre än icke djurägare. Särskilt gäller det hundägare som tränar med sina hundar och därmed förbättrar sin kardiovaskulära hälsa, sin fysiska kondition och sitt immunsystem.
Dessutom är djurägare mindre benägna att uppleva ensamhet och depression, eftersom husdjur ger socialt stöd (med liknande effekter som relationer mellan människor) och en känsla av mening i livet.
Det finns en stor förbättringspotential när det gäller hur vårdpersonal diskuterar olika praktiska sätt att integrera sällskapsdjur i patientens hälsofrämjande aktiviteter. Enligt mina egna iakttagelser och erfarenheter diskuteras ämnet sällskapsdjur sällan.
Allmänläkare är annars i en idealisk position för att förstå dynamiken mellan människa och husdjur och för att uppmuntra patienter att interagera mer med sina husdjur, för att förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande.
Frågor som rör husdjur bör ställas under rutinmässig anamnestagning. Det kan underlätta ett mer skräddarsytt patientmöte och personliga livsstilrekommendationer. Vårdpersonal lär sig mer om patienten när de frågar om husdjur. De får viktig information som kan leda till bättre behandling och vård. Dessa samtal bygger också upp förtroende och förbättrade relationer, vilket ökar chansen att patienten följer medicinska råd.
Våga fråga patienterna om de äger husdjur eller inte! Patienterna brukar bli glada över att få prata om sina husdjur, då det ofta kan vara den viktigaste relationen i deras liv. Framhäv de hälsofördelar som kan uppnås genom interaktion med husdjur och föreslå idéer för att öka kvaliteten på interaktionen när du pratar med patienten.
Låt oss öka sjukvårdens förebyggande insatser genom att öka medvetenheten om husdjurens roll. Med enkla insatser kan vi göra skillnad. Vi behöver satsa ytterligare och kartlägga på befolkningsnivå för att öka närvaron av djur inom äldreomsorgen, demensvården och på olika vårdenheter i Sverige. Vårdpersonal bör också bli bättre på att rekommendera interaktion med djur till patienter – för att bidra till självhjälp och öka välbefinnandet.
Mina Mahmoodzadeh, ST-läkare i allmänmedicin på Läkarhuset Göteborg, Praktikertjänst
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Juli 2023