Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fysioterapeuter förtjänar inte högre löner”

När vi fysioterapeuter inte säger ifrån lär vi andra att vi accepterar usel lön och kassa arbetsvillkor, skriver fyra debattörer som arbetar i Västra Götalandsregionen. (35 kommentarer)

Publicerad: 24 november 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Wallin, leg sjukgymnast. Jonas Lundkvist, leg fysioterapeut. Julia Lundberg, leg fysioterapeut. Emil Bech, leg fysioterapeut. Samtliga på Närhälsan Solhem Rehabmottagning, Borås.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdToppnyheter Arbetsliv

Att utbilda sig till fysioterapeut har länge varit en dålig idé om man vill tjäna pengar. Sacos granskning 2020 av så kallad livslön, det vill säga summan av löneinkomster från det att man går ut gymnasiet till 85 års ålder, visar till exempel att fysioterapeuter ligger lägre i livslön än någon med enbart gymnasieutbildning. 

Ok, tänker ni, men det beror väl på förlorad inkomst under de tre år man studerar, samt studielånen man samlar på sig. Nja, det visar sig att även om man skulle korta ner utbildningen till att vara en termin lång så är lönen så usel att man sedan aldrig hinner ikapp de gymnasieutbildade. Kul. 

Läs mer: Sorg och glädje efter debatt om fysioterapeuters villkor 

Tidigare kunde fysioterapeuter åtminstone glädjas åt att ha hyggliga arbetsvillkor i övrigt i jämförelse med andra vårdyrken. De senaste 10–15 åren har detta dock förändrats, inte minst på grund av införandet av vårdval. Ord som ”produktion” och ”flöde”, som tidigare kanske mest hördes inom industrin, är numera något som fysioterapeuter ständigt måste förhålla sig till. 

I mars publicerades en, inom fysioterapeutiska kretsar, relativt uppmärksammad debattartikel i Dagens Medicin med rubriken Sluta utbilda fysioterapeuter tills villkoren förbättrats. Bland annat nämns i artikeln en undersökning som visar att 43 procent av fysioterapeuterna inom primärvården överväger att byta yrke på grund av hög arbetsbelastning. Artikeln i sig är deprimerande läsning nog, men än värre är att tröska igenom de hundratals kommentarer som inkommit på den. Ska man uttrycka det milt kan man sammanfatta det med att de flesta fysioterapeuter som kommenterar är arga, ångrar sitt yrkesval och aldrig för sitt liv skulle rekommendera någon annan att bli fysioterapeut. 

På grund av förändringar inom specialistvården ser vi också att vi får allt svårare patienter som ställer större krav på vår kompetens, exempelvis vad gäller psykiatriska diagnoser. Och med den nya primärvårdsreformen kommer vi sannolikt under kommande år få se många andra förändringar i hur vården utförs som kan komma att påverka vårt arbete.

I primärvården i Sjuhärad i Västra Götalandsregionen har det nu till exempel inletts en så kallad ”uppgiftsväxling”. Den består i att man beslutat att fysioterapeuter ska kunna skriva röntgenremisser (till att börja med för extremiteter) vilket tidigare endast gjordes av läkare. I flera andra regioner görs detta redan sedan några år tillbaka med gott resultat. I tidningen Fysioterapi den 11 december 2019 gottade man sig till exempel åt de goda utvärderingsresultat man sett när fysioterapeuter i Sörmland börjat skriva röntgenremisser och konstaterade att arbetssättet minsann också sparar tid och resurser, bland annat för att kostnaden för en fysioterapeuts arbetstid är lägre än för läkarnas. 

Jo, tack. Samhällsekonomiskt är det ju faktiskt genialiskt att låta personer vars lön motsvarar någons som tagit sig igenom samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, men med kompetens inom vissa områden i nivå med läkare och ortopeder, fortsätta uppgiftsväxla och ta över fler områden. Utöver röntgenremisser ligger det nära till hands att tro att fysioterapeuter inom en snar framtid även har större del när det gäller exempelvis sjukskrivningar. 

Billigt och bra! För vi fysioterapeuter kräver ju så lite. Vi är bara glada över att få vara med. Vi tar gladeligen på oss mer ansvar och högre arbetsbelastning utan att begära något för det. Eller, ja, vissa avfällingar har ju krävt och fått igenom högre lön. I Västerbotten kom facket överens med landstinget om att fysioterapeuterna skulle få ett lönepåslag för att skriva röntgenremisser. Enligt förhandlingsrådet för Fysioterapeuterna Västerbotten i tidningen Fysioterapi 1 juni 2017 var man ”överens om att det är ett utökat yrkesansvar och att det därmed ska ersättas”. 

Man hade ju kanske kunnat önska att det resonemanget slagit igenom även i vår region. Men då blir det förstås inte lika billigt.

Det finns ett uttryck som lyder: genom ditt beteende lär du andra hur de ska behandla dig. När vi fysioterapeuter inte säger ifrån lär vi andra att vi accepterar usel lön och kassa arbetsvillkor. Så länge vi fysioterapeuter inte har självrespekt nog att stå upp för oss själva, förtjänar vi inte heller högre löner. Och vi har förresten ett förslag på slogan till nästa uppgiftsväxling: Slut på läkartider? Låt en fysioterapeut göra jobbet – nu till priset av en gymnasist!

Anders Wallin, leg sjukgymnast

Jonas Lundkvist, leg fysioterapeut

Julia Lundberg, leg fysioterapeut

Emil Bech, leg fysioterapeut

Samtliga på Närhälsan Solhem Rehabmottagning, Borås

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-12-08

Vänta nu lite.

Chansen att vi får en lön som motsvarar 3 års universitetsstudier, plus 2-3 år till för många av oss som går vidare eller tar kurser som motsvarar detta för att erbjuda högkvalitativ vård, är ju väldigt, väldigt väldigt låg. Bara erfarenheten som är oersättlig räcker ju. Vi är ju en av dom legitimationerna som gör exempelvis skadebedömningar på egen hand, helt självständigt. Det är ju bara att inse att vi inte kommer komma upp till löner runt 40 och 45 för dom som varit i yrket 10-20 år. Då helt plötsligt lönar ju det sig inte. Det lönar sig inte att stanna kvar i yrket en enda sekund om man inte når dom 40+ lönerna vid 40års ålder. Svart på vitt. Vad håller vi på med egentligen? Varför klagar vi? Uppskattas man inte ska man ju inte dröja kvar. Nej det kommer inte att ske förändring, nej det kommer inte bli bättre, oavsett hur mycket man uppmärksammar detta politiskt. Yrket saknar något viktigt, STATUS. Man kan med samma/sämre betyg komma in på ex Civilingenjör. Sug på den. LÄMNA YRKET NU. Investera drivet i något som lönar sig. 

Svart på vitt

 

2021-12-07

Hållbarhet är fackets prio säger någon här?

Vilka NÖTTER! Vi kan ju byta löner med dom?

Kan man inte få fackliga representater att avgå och få fram nya, mer seriösa och kompetenta? Kanske några som har något bakom pannbenet?

Garvar

 

2021-12-06

4 år på universitet, 20 år i yrket, lön 33500kr/mån.

Så sjukt, och jag går omkring och är arg och frustrerad över hur det kan vara såhär... Att yrket värderas såååå lågt. Att det i stort sett är knäpptyst från facket. Att vi är sååå lojala och glada i våra kollegor att vi stannar no matter what. Jmfr med sköterskorna som går till massmedia direkt, hörs&syns och ett fackförbund som ändå hörs utåt i frågan. Från vårat fackförbund: ”tystnad” / huvudet i sanden och prat om hållbarhet och att hela Sverige ska upp och röra sig istället... suck....

Helt sjukt

 

2021-12-06

Hög konkurrens för utbildningsplatser? JA

Krävs bra betyg? JA

Är vi viktiga nog att höja våra löner eller betala våran utbildning? NEJ

Är vi dumma nog som stannar i yrket när 95% av oss enligt saco tjänar 35.000 vid 40-45års ålder? JA

Finns alternativa vägar inom själva yrket eller med våran examen för att utvecklas eller få upp sin lön? NEJ

Ganska glasklart. Uppenbarligen allt eller inget, dvs sluta eller gå med på att man blivit lurad. Finns personer som är äldre här som kommenterat att de begått sitt livs största misstag att studera till fys. Utbildningsplatser ökar pga åldrande population, så brist kan vi glömma.

Man utbildar och lägger löner på läkare och SSK frikostigt så man bör inse att man inte kommer få något av det.

Känner medlidande och sorg för dom som inte har möjlighet att skola om sig samt för dom som är studenter och går in i yrket trotts att fysios nu öppet diskuterar och säger vad man kan förvänta sig. Ingen kan förvänta sig att något kan hända för det går inte att lita på facket eller yrkeskåren. För dom som drömmer om ett bra liv: SPRING... för patienten tackar i slutändan alltid läkaren och du behandlas (och avlönas) som ett outbildat vårdbiträde.

Nej tack

 

2021-12-06

Har själv suttit på fackliga möten där mycket mer tid läggs på ”hållbarhet hållbarhet hållbarhet”, ”att tänka på miljön/klimatarbete” än på FACKLIGA frågor så som vår dåliga lön och obefintliga löneutveckling. Även suttit på fackliga möten där man tycker att vår lön är bra och att medlemmarna gnäller/klagar. Håller med det som står i en tidigare kommentar: ”facket borde vara konstant förbannade över läget”... Men det verkar dom ju inte vara... För just nu handlar allt om hållbarhet. Får fnatt om jag hör det ordet en gång till.

Frustrerad

 

2021-12-03

Börja med att minska antalet utbildningsplatser så att efterfrågan överstiger tillgången. Individen bör vara restriktiv med att lägga tid och pengar på vidareutbildning som inte lönar sig.

Erika

 

2021-12-03

Frågan är ju hur facket lyckas med att få igenom en höjning av lönen för denna typ av uppgiftsväxling i en region. Samtidigt som det i en annan verkar omöjligt. Detta trots att man ”försökt”.

Oförstående

 

2021-11-30

Får ni chansen ska ni berätta för studenter vad som händer. Dom ska gå in i yrket och veta vad som händer.

Dom kan vara mina eller dina barn.

Får ni chansen att neka arbetsgivare (aktuella eller potentiella) arbete och uppgifter gör det. Tacka ja endast vid löneförhöjning. Nu får det fan räcka!

Låt dom svettas lite och se vad som händer när en specialiserad yrkeskategori börjar dö ut. För en gångs skull: Gå till jobbet för att utvecklas och komma hem med en mänsklig lön i fickan efter så många års studier och erfarenhet. Precis som alla andra gör. Vill se andra sektorer med 3-årig examen jobba för under 40 efter några år (och med vilka uppgifter).

Och dom som säger att vi är skyldiga att stötta eller motivera för facket.. dom har inte alla hästar hemma. Hur många hundratals terapeuter har fått ett blankt ”Nej vi kan inte hjälpa” när dom bett om hjälp vid löneförhöjning eller annat ärende? FACKET ÄR ANSVARIGT FÖR DET ÄR DESS UPPGIFT. FACKET REPRESENTERAR DIG OCH MIG VID DET POLITISKA BORDET. Dom representerar oss i arbetsvärlden. 

Skärp er fan. Skyll på facket, dig själv o dina medarbetare som tackar mesar och inte har självrespekt. Vägra dö inombords för att andra ska va bekväma.

Nog är nog

 

2021-11-29

Man kan alltid göra en ”kommunalare” dvs byta sin yrkesstolthet mot lite högre lön. Sen kan man spendera dagarna hand-i-hand med sin arbetsterapeut och prova ut toalettförhöjningar. Den biten glömde de passande nog att nämna på utbildningen. 

Lite bitter

 

2021-11-29

Min vidareutbildning var exakt samma som för läkare den sträckte sig över flera år. Läkaren har formell behörighet att infiltrera cortison i bursiter

Jag har det inte

Tog upp detta på en konferens. Varför skulle inte Sjukgymnasten kunna få formell behörighet till det. Vi båda vet lika mycket hur det skall göras, kontraindikationer samt förfaringssätt vid komplikationer. Läkarna protesterade med argumentet: vad ska vi då göra.

Ett dåligt argument ansåg jag det handlar väl ifall patienten får rätt behandling och inte om våra revir. Historien verkar upprepa sig . Vilka vill inte kunna utvecklas i sitt yrke? Det finns hur många exempel som helst på denna idioti

Tragiskt för patienterna och sjukgymnaster som önskar utvecklas.

Det är sådant som håller nere våra löner.

Blir det ingen ändring på detta kan vi byta namn igen, förslagsvis till leg.gångbiträde.

Trött

 

2021-11-27

Tänk på er själva!

Arbetsgivaren vill endast ha billig, lättmanipulerad arbetskraft som följer allt som kommer ifrån ledningen. In i ledet och på med sarongerna. Remisser och utökad ansvar. När tar det slut?

Lite självrespekt skadar inte. Sluta sälja er själv billigt. Sätt krav. Inget mesande.  

Uppenbarligen har facket misslyckats med sin långsiktiga strategi, för om vi är oumbärliga, varför märks det inte att fysioterapeuter slutar arbeta som just detta? 

Tänk på dig själv 

 

2021-11-27

Man får ca 6000 mer /månad om man byter från regionen till kommunen. 

Synd bara att man själv tycker att man har en oersättlig specialkunskap som behövs i regionen. Synd också att regionen värdesätter en ”trogen” extremt kunnig fysio så lågt.

Tyvärr är det som med bostadslån, det lönar sig inte att vara sin bank/arbetsgivare trogen.

En till fysio som snart slutar

 

2021-11-26

Bra artikel

Skrikit för döva öron i över 30 år. Vi måste få vår reella kompetens till formell behörighet. Att vi byter namn från sjukgymnast till fysioterapeut har knappast hjälpt. Själv över 8 års utbildning och får inte ens dela ut en krycka.

Kompetensen är höjd över skyarna men vi utnyttjas bara som billiga gångbiträden.

Man skulle kunna få billigare säkrare och snabbare vård ifall beslutsfattare lärde sig att inte slösa med resurser. Det mesta av detta beror på en stenåldershierarki som råder inom svensk sjukvård.

Vi är omyndigförklarade.

Alexander

 

2021-11-26

Den mest naturliga vägen fram är förstås genom facket och jag är väldigt tveksam till om de gör tillräckligt. När det kommer undersökningar som visar att 43 % av fysar i Primärvården överväger byta yrke och när vi har så otroligt låga löner så vill jag att facket ska vara konstant förbannade! Och stridslystna! Jag vill inte behöva läsa om diverse andra små-skit-grejer facket jobbar med när det ser ut så här. Jag vill inte läsa fler klämkäcka blogginlägg från vår ordförande. Det här borde vara högsta prio. Och varje gång man har chansen borde man ta strid på riktigt för våra löner och arbetsvillkor. Facket får inte vara en slags rulla-på verksamhet. Inte när det ser ut som det gör.

Men... samtidigt är ju facket en del av oss. De måste känna att vi engagerar oss. Det är upp till oss som bryr oss att göra något. Det är dags att sluta vara så medgörliga och bli förbannade på riktigt.

Och jobbar du fackligt och blir provocerad av det jag skriver här? Bra, bli förbannad och bevisa att jag har fel.

Strejk

 

2021-11-26

Nån frågade om artikelförfattarna hade något förslag på hur man kan ”stå upp för sig själv”. Jag kan ge ett exempel. Föreställ dig att din region meddelar att de ska införa en uppgiftsväxling som innebär att fysar ska börja skriva röntgenremisser. Det meddelas att detta kommer vara FRIVILLIGT och inte kommer bli något påslag på lönen utan det går liksom in i det normala lönesamtalet. Du inser att ”frivilligt” är en smart strategi av arbetsgivaren för då är det svårt att protestera mot något som är frivilligt. Att sen alla vet att det bara är en strategi för ett mjukt införande och att de vet att fysar är mesiga nog att gå på det är en annan sak. Det räcker att några börjar och sen blir det tryck på övriga att också hänga på. De som skriver remisser kommer belönas i lön (alltså, de får större andel av den vanliga potten...)  jmf med de som inte gör det vilket pressar övriga att börja. Och inom ett par år är det en normal del av jobbet som införts utan protest.

Men tänk om gruppen solidariskt enades om att inte skriva remisser om de inte fick påslag på lönen. Det är ju ändå frivilligt så arbetsgivaren kan inte säga något. 

Där är ett exempel på att stå upp för sig själv.

Strejk

 

2021-11-25

Jag har arbetat i snart ett år som fysioterapeut. Har redan insett att jag aldrig kommer vilja jobba inom primärvården och ännu mindre jobba 100% patientnära. (Arbetar nu privat där vi inte har samma produktionskrav, vilket gör att det funkar). Dock tråkigt att känna så när man inte ens jobbat ett år, och faktiskt samtidigt är motiverad och hungrig och hade velat prova olika jobb framöver. Många i min klass känner likadant, oklart om man kommer fortsätta. Högre lön hade kunnat göra att man kan gå ner i tid, vilket verkar vara enda sättet för många att orka med men då går man ju inte runt ekonomiskt istället. 

Junioren 

 

2021-11-25

Bra skrivet. Det är galet att hela vår profession och yrkeskunskap värderas så lågt. Jag upplever inte heller att facket jobbar aktivt med frågan om bättre lön eller ökade produktionskrav. 

Fysio dalarna

 

2021-11-25

Det är sorgligt att inse att även om alla skulle få en löneförhöjning på 5.000 i dag skulle det fortfarande inte vara lönt.

Inflationen, icke-existerande löneutveckling samt all den tid man arbetat för för låg lön gör att en (vad man borde tycka är okej mängd) höjning i lönekuvertet inte ens egentligen jämnar ut det. 

Man borde göra som barnmorskorna, stå på sig och inte nöja sig förrän bra löner och löneutveckling för både nya och gamla finns. Annars är det ingen ide. Då är det ju bara att välja en kortare utbildning med utveckling!

Ser inte bra ut

 

2021-11-25

Så många som klagar och ändå är läget detsamma. För att det alltid finns desperata och nyexaminerade som kommer ta jobbet. Så förändringar kommer inte ske. Uppenbarligen är det mer lönsamt att man utbildar nya som ska jobba i 5-10 år innan dom omskolar sig. Accepterar man usla löner och villkor efter universitet så får man skylla sig själv. Man får rösta med fötterna och omskola sig. Patienterna och resten av vården får sota för det men man ska tänka på sig själv. Facket är inkompetent. Titta på läkarna: Dom tar hand om sina anställda med bra lön och villkor för att det råder brist. Vi är det utstötta barnet i vänskapskretsen som behandlas som sk*t och säger inte emot bara för att få vara med. Det funkar dock inte. Och innan en enda person säger något om ens ”kall”. Skulle en läkare inte få sin lön skulle hen troligtvis inte ta hänsyn till sitt kall. Det är ett yrke först och främst det vi gör. Kommer inte bli bättre ändå, varför då ens ta på sig mer? Skärp er. Säg ifrån eller säg upp.

Ångrar yrkesvalet dagligen

 

2021-11-25

Vet inte om jag ska skratta eller gråta; ”inflationen är på 3%”....vi fick till en ”satsning” på oss förra året....på 2,9%.....det säger väl allt?!

fysio men kanske inte så länge till

 

2021-11-25

Kan bara instämma i kommentarerna nedan. Primärvårdsjobbet är spännande och utmanande - men inte till den ersättning som ges idag - sett till vad vi faktiskt utför (kompetenta ortopediska bedömningar). Har själv sagt upp mig och lämnat för bemanning och digital vård. Detta ger mig cirka den dubbla lönen jämfört med en traditionell anställning. Är hittills mycket nöjd med valet.

Fysio

 

2021-11-25

Allt fler väljer att sluta på vår arbetsplats, man väljer t o m att plugga till ett nytt yrke eller att sluta helt och börja om i en annan bransch. Från arbetsgivarens håll kräver man galet mycket, vi ska täcka upp för varandra och det ska inte märkas om någon är sjuk. Läkarna klarar sig inte utan vår bedömning och i flera fall får vi göra arbetsuppgifter som läkarna inte hinner med, men får vi mer i lön? Nej, för ”potten” har den storlek den har och det skiljer bara hundralappar mellan den som gör en bra löneförhandling och en som gör en dålig. Vad beror det på? Jo potten är så himla liten eftersom vi som grupp tjänar så dåligt! 

Vi får plugga vidare på vår fritid eller till större delen på vår fritid för att sedan komma upp i specialistlön.... som på flera håll innebär 1500 mer/ månad! För att ha pluggat 20 timmar/vecka utöver att du jobbat 100%. På en del ställen kan man dock få ”förmånen” att plugga 10 timmar/vecka på arbetstid och ”bara” plugga 10 timmar på fritiden i 2 år... Det här är helt sjukt! 

Jag föreslår starkt att vi som yrkeskår går i strejk för nu räcker det. Vi måste få bättre betalt och bättre utbildningsvillkor.

Fysioterapeut i över 20 år

 

2021-11-25

Som någon chef uttryckte sig gällande arbetsterapeuter - ”mycket kompetens för lite pengar!” Känner igen mycket i er beskrivning, bra och tankvärd artikel!. Fortsätt jobba för bättre arbetsmiljö och högre löner.

Arbetsterapeut A

 

2021-11-25

Det är dags för regionen att ta efter lönerna i kommunen! Jag ökade min lön med 7000 när jag bytte från regionen till kommunen. Jobbar man inom regionen och vill ha upp sin lön är det kanske ett alternativ att söka jobb i kommunen och hota arbetsgivaren med uppsägning om de inte matchar den nya lönen man erbjudits? 

Johanna

 

2021-11-25

Vi grillas av produktion och högt flöde. Vi får vara glada ifall man hinner gå på toaletten mellan patienterna. Under utbildningen så jobbade jag extra inom handel, jag hade tjänat bättre ifall jag arbetade kvar där istället för som fysioterapeut.

JE

 

2021-11-25

”Läkaruppgifter nu till priset av en gymnasist”- dagens bästa! Fysioterapeuter drar en oerhört stor del av primärvårdens lass. Finns det något smidigare för den stressade vårdcentralsläkaren än att hänvisa till fysioterapeut? Det är dags att de också får betalt för det. I annat fall gör som barnmorskorna, då får vi se hur det går för primärvården. 

 

2021-11-24

Tack för bra artikel! Håller helt med om att vi som kår behöver bli bättre på att säga ifrån, både vad gäller lön och arbetsmiljö.  Som det är nu är det dock svårt att förhandla om lönen. Jag arbetar inom Västra Götalandsregionen. För ett tag sen blev jag erbjuden ett jobb som skulle innebära mycket ansvar, jag argumenterade för lönen och stod på mig men blev ändå erbjuden en väldigt låg lön så det slutade med att jag tackade nej. På en annan arbetsplats har man sökt fysioterapeut med särskild kompetens i snart 1 år, till slut var det äntligen några som ansökte till tjänsten men de tackade nej för att de inte fick förhandla om sin lön. Arbetsgivaren fortsatte alltså hellre söka än att anställa någon med rätt kompetens, för några tusenlappar mer i månadslön. 

Fysioterapeut 

 

2021-11-24

Jag har skrivit rtg-remisser sedan 6 år tillbaka och även MRT sedan ett par år, och ja, jag önskar att alla fysios i min region tryckt på pausknappen, hört av sig till förhandlingsbordet, eller att vi alla gått ihop enat och sagt ”NEJ, inte förrän det syns i lönekuvertet”. Men det gjorde vi inte dumt nog. Alla jobbade på med rtg-remisser på sitt håll utan att protestera. Likaså gick vi upp på läkarmottagningarna och började göra akuta bedömningar /bedömningsmottagning UTAN att få mer betalt, och det tog vi bara. Har sedan dess engagerat mig fackligt. Håller själv inte med om en hel del av det som facket håller på med och önskar att dom skulle synas och höras mer vad gäller lönefrågan och våga vara mer kritiska. MEN, jag kan känna en frustration över att medlemmarna inte heller engagerar sig. Vi hör jättemycket frustration, klagomål och förslag i fikarummen- men man hör aldrig av sig till oss fackliga om det. När vi skickar ut brev och enkäter, bjuder in till träffar för att ta tag i problemen - Ja, då får vi få svar och nästan inga dyker upp.......

Facklig Fysio

 

2021-11-24

Tack för detta! Självklart ska ökat ansvar också leda till högre ersättning. Fantastiskt att vi har individer i professionen som lyfter frågan. Vi behöver mer sånt! 

Primärvård Sthlm

 

2021-11-24

I region Jönköping har man som ett första steg gjort en generell satsning för hela den lönegrupp som vi fysioterapeuter tillhör då vi och vissa andra yrken ligger under de mer tekniska yrkena lönemässigt trots att utbildningarna jämförs som likvärdiga. 

Sedan pågår för närvarande ett arbete från fackligt håll med att försöka få igenom specialisttjänster och utbildningstjänster som ju då också ska löna sig efteråt. Och även främja långvarig klinisk erfarenhet och den kunskap det innebär. Men det är ett långsamt och segt arbete, för precis som lyfts i artikeln ser inte cheferna riktigt skillnaden, eftersom vi redan nu tar de mer komplicerade fallen trots att kompetensen inte finns. För vem ska annars ta hand om dem? Jag undrar lite vad som skulle hända om man som grupp (utöver de som faktiskt har kompetensen) vägrar ta emot patienterna… Skulle ledningen då förstå skillnaden?

Oavsett är det inte lösningen för att lyfta löneläget för alla, men det är ett steg i rätt riktning. Och kanske också ett sätt att värna om äldre kollegor eftersom man inte kan ersätta någon med 30 år inom yrket med en nyutexaminerad och förvänta sig samma resultat, men det är ju så vissa resonerar på HR. 

Sara

 

2021-11-24

Väl skrivet. Själv har jag jobbat inom primärvården i Stockholm i 5 år. Även läst ett extra halvår idrottsmedicin. Möten handlar konstant om budget, ökat flöde och hur vi kan ta mer patienter. Inte för att maximera vinster utan för att gå runt och betala ut löner som för de flesta ligger med marginal under 30-strecket. Och då pallar inte alla jobba heltid... Skulle aldrig rekommendera någon att plugga till fysio och funderar själv på att skola om mig. Politiken måste hänga med och värdera upp våra arbetsinsatser ordentligt om man vill ha kvar drivna fysios alls inom vården. (och inte bara satsa det krutet på specialisterna heller)

Emil

 

2021-11-24

Ska lönerna någonsin bli bättre så måste avtalen för rehabilitering/fysioterapi bli bättre. Det är tydligt att rehabilitering är underprioriterat i alla regioner! 

Primärvårdsrehab Stockholm 

 

2021-11-24

Instämmer helt men hur ska vi gå tillväga för bättre villkor förutom att minska antalet utbildade? Det känns tyvärr rätt hopplöst. 

Fysio

 

2021-11-24

Vårdförbundet har som mål är att erfarna och särskilt yrkesskickliga ska ha en löneökning på 10 000 kronor i månaden mellan 2019 och 2022.  Det är något för Fysioterapeuterna att ta efter! 

Som det borde se ut: 

Förstagångslön=28.000 

Erfaren= 35.000 

Specialist= 40.000

Särskilt erfaren specialist= 45.000 

Acceptera inget annat. Säg upp er. Byt jobb. Kom ihåg att inflationen ligger på 3% så rejäla löneförhöjningar krävs.

 #Slutpårean 

Leg.fysioterapeut 

 

2021-11-24

Har artikelförfattarna några handlingsbara förslag på hur man som fysioterapeut ska ”stå upp för sig själv?”

Fysioterapeut

 

2021-11-24
Tack för en viktig artikel. Stockholms ländsting har val att visa framfötterna här genom att utföra en auktorisation till dem som vidareutbildar sig till specialistfysio. Detta innebär bl.a. 3 års handledning och magister/masterkompetens. Detta har gett oss fysios ett bra lönepåslag och möjligheten att påverka våra lönevillkor. Tyvärr har man misslyckats med detta i resterande län. Informationen finns inte varken hos vårdgivare eller arbetsgivaren. Jag själv har flyttat till Halland från Stockholm och har mest fått som bemötande ett ”skratt” ” specialist sa du? Vad är det”. Jag funderar nu på att sluta helt som fysio och kasta bort mina 15 år och specialistutbildning då det är mer lönsamt att ta ett okvalificerat arbete. 

Hanna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev