Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gamla recept för akuten hjälper inte

Publicerad: 10 oktober 2007, 04:00

REPLIK Problemet är att politikerna inte ställer tillräckligt tydliga krav på läkarna och sjukvården, skriver Dennis Brinkeback.


”Det gäller helt enkelt att forma en sjukvård där människor känner sig trygga med att vända sig till rätt vårdnivå”, skriver Birgitta Rydberg (fp) och Carl-Anders Ifvarsson (fp) i Dagens Medicin nr 39/07.

Men försöken att styra folk till närsjukvården har pågått i decennier. Jag kommer ihåg försöken under alla mina tre mandat­perioder i Stockholms läns landsting. Vi försökte erbjuda taxiresor tillbaka från sjukhusakuten till vårdcentralen, låta sjuksköterskor övertala patienter att åka till vårdcentralen i stället med mera.

Men allt detta har bara haft ytterst marginell betydelse. Folk vet att de inte alltid får hjälp av närsjukvården som för övrigt också har begränsade resurser och öppethållande.

Nu försöker åter politiker sig på dessa vackra ord om närsjukvård, men det kommer inte att fungera denna gång heller.

Rydberg/Ifvarsson försöker också att få oss att tro att problemet – proppen - på de stora sjukhusakuterna skulle vara de lätta fallen.

Men så är det inte. De lätta fallen får vänta längst men jag talar om nio timmars väntan för medel­svåra fall. Alltså de som är fullt berättigade att söka sjukhus­akuten och som befinner sig på rätt vårdnivå.

Men min förra artikel, se Dagens Medicin nr 37/07, har i alla fall lärt mig något nytt. Akutläkare har ringt mig och berättat att landstingspolitiker inte ställer tillräckligt tydliga krav på verksamheten.

Och detta är precis det jag antydde i min förra artikel. Det är läkarintressen som har för stort inflytande på verksamheten. Politikerna vågar inte – på grund av rädsla för det kunskapsövertag som läkarna har – ställa tillräckligt tuffa krav på verksamheten. De borde ställa kravet på akuten om högst två timmars väntetid.

Så skärp er, Filippa Reinfeldt och Birgitta Rydberg med flera! För patienternas bästa bör ni ställa tydligare krav på sjuk­vården.

Dennis Brinkeback

Dennis Brinkeback
är jur kand, Hässelby.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev