Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gammal läkemedelsbehandling tillämpas”

Publicerad: 12 juli 2013, 05:30

Apotekare kan, men får inte optimera läkemedelsbehandlingen. Läkare får men kan inte, skriver Maj-Britt Elmvik, legitimerad apotekare.


Ett av Dagens Medicins seminarier i Almedalen visade en bild hur vanlig ryggsmärta är i olika åldersgrupper. Den inflammatoriska ryggsmärtan som var i fokus debuterar oftast ganska tidigt med ett maximum innan 60 års ålder. Denna, liksom många andra diagnoser, är mycket viktiga att säkerställa i primärvården. Tänk om primärvården skulle kunna koncentrera sig på diagnos i första hand. Fokus på läkemedelsbehandlingen kan apotekare hjälpa till med.

Ryggsmärta utan inflammation är sju gånger vanligare hos 75-åringar, enligt visad statistik vid seminariet. Hur behandlas den i primärvården? Jo, ryggsmärtan behandlas med starka smärtstillande läkemedel i högre och högre dos. Ändå kvarstår smärtorna!

Apotekare ser detta tydligt vid framtagande av beslutsunderlag inför läkemedelsgenomgång. Det beslutsunderlag som apotekaren tar fram används ibland vid läkemedelsgenomgången, ibland delvis, ibland fel och ibland inte alls. Vid möten med primärvården blir jag som apotekare ofta förvånad över bristen på avsaknad av kunskap om riktlinjer och också om elementär kunskap om läkemedel och dosering.

Den vanligaste sjukvårdande behandlingen är läkemedelsbehandling. Det finns mycket stora kvalitetsbristskostnader på grund av fel läkemedelsbehandling, uppskattningsvis 20 miljarder kronor för samhället.

Vid seminariet i Almedalen framkom att andra professioner än läkare behövs för att snabba upp arbetet med diagnoser. Sjukgymnaster nämndes. Precis på samma sätt behövs apotekare för optimering av läkemedelsbehandlingen. Läkare behöver konkurrens så att nationella riktlinjer genomförs snabbt och effektivt. Apotekare kan men får inte optimera läkemedelsbehandlingen. Läkare får men kan inte. Alltför ofta tillämpas gammal läkemedelsbehandling kryddad med ny reklam.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev