Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ge apotekare rätt att förskriva!”

Publicerad: 25 februari 2014, 10:00

Med denna modell kan läkarens tid satsas på patienter med allvarliga sjukdomar i stället, skriver apotekaren Gity Khaksa.


I Sverige är apotekare med flera års utbildning inom läkemedel och med djupa kunskaper i farmakologi, farmakokinetik och läkemedelsinteraktioner engagerade i receptexpedition på apotek, men resurserna används inte på rätt sätt.

Deras utbildning och kompetens borde utnyttjas på bästa sätt inom olika områden för att gynna samhället. De borde inte bara stå bakom disken och expediera läkemedel utan genom förskrivningsrätt kunna självständigt optimera läkemedelsbehandlingen. Apotek bör bli den viktigaste källan till vårt samhälles hälsa.

Problemen med brist på allmänläkare och hög belastning på vårdcentraler, bör i framtiden vara möjliga att lösa till viss del om regeringen investerar i extrautbildning och utbildar apotekare med minst fem års erfarenhet på apotek till apotekare med förskrivningsrätt.

Med en sådan förskrivningsrätt skulle de kunna förskriva läkemedel inom vissa terapiområden, till exempel smärta, allergi, förkylning, hosta, diarré och förstoppning. Till att börja med!

Vid tillfällig smärta, till exempel efter en resa eller pågående sportaktiviteter, finns det kunder som behöver smärtstillande, som paracetamol eller diklofenak. När det gäller till exempel OTC-läkemedel mot torra ögon, muntorrhet, tarmreglerande, hormoner och uppmjukande medel som i dag ska förskrivas av läkare och där frikort eller rabatt gäller, skulle en apotekare med förskrivningsrätt och en noggrann läkemedelsgenomgång vara till stor hjälp. Läkarens tid kan satsas på patienter med allvarliga sjukdomar i stället.

Brist på läkare och lång väntan är den främsta orsaken till många akuta inläggningar på sjukhus med en enorm ekonomisk börda som följd.

Läs också repliken från Mikael Hoffmann, Nepi.

Relaterat material

debatt”Ingen annan yrkesgrupp än läkare kan ta det ansvaret”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev