lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ge barnmorskorna schyssta arbetsvillkor”

Om alla ges rimliga förutsättningar att arbeta heltid får Sverige nära 800 fler barnmorskor, skriver Åsa Mörner, Marie-Charlotte Nilsson och Sineva Ribeiro från Vårdförbundet.

Publicerad: 5 maj 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Mörner, Marie-Charlotte Nilsson och Sineva Ribeiro från Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett (Sineva Ribeiro)


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSineva RibeiroFörlossningsvård

Den 5 maj är internationella barnmorskedagen och Vårdförbundet vill slå ett slag för bättre förutsättningar för barnmorskeprofessionen. Vi bidrar till en kvinnovård som är fantastisk på många sätt och visar goda resultat och vi har ett stort engagemang i vårt yrke! Men Vårdförbundets nationella barnmorskenätverk, som består av förtroendevalda barnmorskor från hela landet med stor erfarenhet och bred kompetens, ger oroande rapporter om hur olika kvinnovården prioriteras i de 21 regionerna. Det resulterar i en allt annat än jämlik och god vård.   

Här är problemen inom förlossningsvården ett exempel, där bristande förutsättningar är kända sedan länge. Barnmorskor finns i många andra – minst lika viktiga – verksamheter, där de också har svårt att göra sitt jobb på grund av de bristande förutsättningar som ges. 

Läs mer: Stöd ska göra förlossningsvården mer jämlik 

Det arbete som barnmorskor inom öppenvården utför bidrar till att Sverige har en särställning avseende sexuell och reproduktiv hälsa. Bland annat genom den oumbärliga graviditetsvården, men även genom preventivmedelsrådgivning och efterkontroller. Vi gör också ett viktigt arbete i slutenvården, där det dessvärre också saknas barnmorskor och rätt förutsättningar för att kunna arbeta personcentrerat.   

Socialstyrelsen redovisar att samtliga 21 regioner nu har brist på barnmorskor. Bristen råder inom hela kvinnovården, på exempelvis barnmorskemottagningar och mödrahälsovård. Arbetsgivarna försöker lösa detta genom att stänga förlossningsrum eller försämra tillgängligheten på barnmorskemottagningar, samtidigt som barnmorskorna larmar och många lämnar.  

Det viktigaste är att regionerna höjer grundbemanningen, genom reella satsningar på barnmorskors villkor. Vi behöver fler kollegor och inte bara till förlossningsvården! Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller barnmorskors breda arbete för den sexuella, perinatala och reproduktiva hälsan, under hela livet. Vi arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa på ungdomsmottagningar, en unik företeelse för Sverige. Vi driver frågor om aborträtt och lagstiftning. Vi vill arbeta mer med vård för den äldre kopplat till klimakterium och sexualitet, för där finns en stor och eftersatt patientgrupp. 

Hela 18 procent av barnmorskorna har valt bort yrket och nära 60 procent av barnmorskorna arbetar deltid, visar Vårdförbundets arbetsmiljörapport. Många anger arbetsbelastningen och villkoren som orsak. Faktum är att om alla barnmorskor arbetade heltid så skulle Sverige ha 800 fler barnmorskor i tjänst!  

Det finns alltså stora möjligheter att förändra och vi barnmorskor vet hur: 

1. Organisera om kvinnovården till en personcentrerad vård där fler vårdmodeller, vårdmiljöer och vårdalternativ finns, som ”en barnmorska hela vägen” och barnmorskeledda enheter.

2. Ge oss schyssta arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö och en lön som avspeglar den avancerade akademiska utbildningen, kunskapen, kompetensen och ansvaret.

3. Sätt rätt kompetens på rätt plats. Inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa är barnmorskan den rätta kompetensen och kan inte ersättas med andra.

4. Se över arbetstidsförläggningen och ge förutsättningar för heltidsarbete, fredat privatliv, tillräcklig vila och återhämtning.

5. Tillsätt chefer/ledare med kompetens inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa och vård på alla nivåer. 

6. Inrätta en Chief midwifery officer på Socialstyrelsen som arbetar strategiskt, nationellt och internationellt. 

Vi efterlyser politiker som agerar utifrån de lösningar som faktiskt finns. I ett rikt och jämställt land som Sverige ska vi kunna så mycket bättre! 

Åsa Mörner, leg barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

Marie-Charlotte Nilsson, leg barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-05-05

Vårdförbundet har blivit revirhungrigt med hybris. 

Deltidsarbete är inte unikt för barnmorskor, ska en ha familj och ett hushåll att sköta krävs inte sällan att en i hushållet jobbar deltid för att inte hämta barnen klockan 17.

Inom reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa är läkarna/gynekologerna de med den fullständiga kompetensen. Vårdförbundet vill utöka kompetensområdet för barnmorskor för att utöka ansvaret och därmed lönerna. Samtidigt som Vårdförbundet skriver ”kan inte ersättas med andra” är man i full fart med att försöka ersätta andras arbetsuppgifter för egen vinning.

Tur är att Vårdförbundet inte är ett beslutande organ, märks hur helhetssynen saknas.

Barnmorskan 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev