Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ge oss fler diabetessjuksköterskor

Publicerad: 10 februari 2010, 13:49

Satsas det inte mer på ­diabetessjuksköterskorna blir det en dyr nota för samhället, skriver Inge-Britt Lundin, ordförande i Storstockholms diabetesförening.


Vi instämmer helhjärtat i att det behövs fler diabetessjuksköterskor om primärvården ska kunna tillgodose kraven i de nya nationella diabetesriktlinjerna, den fråga som professor Karin Wikblad med flera lyfter i en debattartikel i Dagens Medicin nr 3/10. Det är helt i linje med det arbete Storstockholms dia­betes­förening driver.

I Stockholm är bristen på diabetessjuksköterskor ännu större än på de flesta andra håll i landet. Vi vet att många typ 2-diabetiker får åka stan runt i jakt på en vårdcentral med diabetessjuksköterska. För att som diabetiker kunna sköta min egenvård måste jag få rätt stöd och rätt utbildning. Annars tillåts sjukdomen styra mitt liv och inte tvärtom! Vi diabetiker vill känna trygghet i vården och att vi får den tid vi behöver för en professionell behandling.

Om primärvården på rätt sätt ska kunna ta hand om patienter med diabetes måste en satsning ske på fler högskoleutbildade diabetessjuksköterskor. Dessutom behöver vårdcentralerna få bättre ersättning för att ta hand om patienter med kroniska sjukdomar.

Om inte diabetessjuksköterskorna får möjlighet att jobba med tidigare insulininsättning, grupputbildning och livsstilsförändringar kommer vi inom en snar framtid att få ett ökat antal människor med diabeteskomplikationer. Det blir en dyr nota, för både individen och samhället.

Det skulle också behövas en  controller  inom sjukvårdsförvaltningarna med övergripande ansvar för diabetesvården. Vore jag politiker skulle jag kräva det! Ingen har i dag riktig koll på hur mycket diabetesvården egentligen kostar samhället och om resurserna används rätt.

Vi är övertygade om att  diabetessyrrorna  vinner med hästlängder i kostnadseffektivitet. Men det kräver en rimlig arbetsmiljö!

Inge-Britt Lundin
 är ordförande i Storstockholms diabetesförening.

Relaterat material

Vi klarar inte nya diabetesriktlinjer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev