Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ge oss referenser, Ylva Johansson

Publicerad: 26 februari 2009, 12:51

DEBATT: Apotekarna Joakim Söderberg, Hanna Gyllensten och Laila Yakob ifrågasätter att monopolet varit ett vinnande koncept i ett svar till Ylva Johansson.


Ylva Johansson, socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, har svarat på den debattartikel vi publicerade här på Dagens Apotek i måndags.

Tyvärr rättfärdigar hon i sitt svar den hotretorik som s använt i den här frågan under det senaste året. Vi hade något naivt hoppats på en ursäkt till den del av kåren som ser att man som företagare skulle kunna göra stor nytta inom det svenska apoteksväsendet.

En positiv sak med Johanssons svar är dock att vi nu när vi lyckats få hennes uppmärksamhet kan passa på att ställa ett antal frågor som vi försökt få svar på från s under en längre tid.

Mycket av det som Ylva Johansson skriver känns nämligen igen från den motion som s lagt angående omregleringen, se länk här intill. Redan när den lades fram agerade vi jobbiga naturvetare och bad om referenser på ett antal av de påståenden som användes i motionen. Vi fick noll svar. Men alltså en ny chans nu.

Ylva Johansson skriver:

”Sverige har ett av världens mest kostnadseffektiva system för distribution av läkemedel.”

Referens på det?

”Göran Hägglunds apoteksreform ökar statens kostnader för läkemedel med flera miljarder.”

Referens på det?

Om vi inte får svar den här gången heller är vi nödgade att göra det som naturvetare gör när de inte får referenser på påståenden, nämligen utgå från att de är felaktiga.

Ylva Johansson skriver också ”Varför ändra ett vinnande koncept?”. Under s-ledda regeringar har två separata utredningar kommit fram till att apoteksmonopolet bör avskaffas. Den enda utredningen som tillsatts på området där man inte kommit fram till den slutsatsen är den som Ylva Johansson beställde och där man tydligt i direktiven sett till att den slutsatsen inte kunde nås. Trots det lyckades även den utredaren i sin presentation av utredningen ge ett antal för s obehagliga förslag kring monopolets vara eller icke vara. Tyder det på att monopolet har varit ett ”vinnande koncept”?

Johansson anger att läkemedel är en viktig del av sjukvården och att det därför finns ”mycket starka hälsopolitiska skäl till att hanteringen av läkemedel sker med full insyn och med rigorös säkerhet”, vilket hon ser som ett skäl för monopol. Innebär det att det inte finns någon annan plats i världen som apoteksverksamhet fungerar? Att man utan monopol inte kan garantera den insyn och den säkerhet som krävs för en god läkemedelsförsörjning? Har Johansson berättat det för Storbritannien, Kanada och Tyskland med flera? Är det så att dessa länder har större problem orsakade av läkemedel än vad vi har i Sverige? Referens på det, tack.

Ylva Johansson: "Hägglund har ansvaret" Motion nummer 2008/09:N1

Joakim Söderberg, Hanna Gyllensten, Laila Yakob

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev