Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ge patienter rätt att se sina vaccinationer digitalt”

Regeringen måste ta ansvar för att utforma ett nationellt vaccinationsregister som går att ta del av digitalt, anser Anna Starbrink (L) och Amelie Tarschys Ingre (L).

Publicerad: 11 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Starbrink (L) och Amelie Tarschys Ingre (L), Region Stockholm.

Foto: Mikael Sjöberg (Anna Starbrink)


Ämnen i artikeln:

LiberalernaVaccinRegion StockholmTBE

Vaccin är ett av vårdens viktigaste verktyg i kampen mot ohälsa. Men för att vaccinernas fulla effekt ska kunna uppnås måste informationen om genomförda vaccinationer bli mer överskådlig och lättillgänglig. 

Viss information om givna vaccinationer finns i dag via 1177.se och enskilda vaccinatörers webbtjänster. Men varken patienter eller hälso- och sjukvården har en samlad bild av vilka vaccinationer en viss patient – eller en viss del av befolkningen – har tagit. Detta riskerar att skapa en rad problem. 

LÄS MER: Ukrainska flyktingar ska snabbt få vaccin 

Ett problem gäller patientsäkerheten. Patienter med minnesproblematik kanske felaktigt tror att de tagit ett visst vaccin, eller att ett kortverkande vaccin som de faktiskt tagit fortfarande ger skydd många år därefter. Det kan i sin tur leda till att man utsätter sig för onödiga risker.

Ett annat problem gäller sjukvårdens effektivitet. Eftersom många är osäkra på vilka vaccin de fått – och när de fått dem – finns en risk att onödiga besök bokas. ”Bäst att ta en extra vaccinspruta för säkerhets skull”, tänker nog somliga som är osäkra på hur lång tid det gått sedan den förra sprutan gavs.

Ett tredje problem gäller hälso- och sjukvårdens långsiktiga uppdrag på befolkningsnivå. Utan överskådlig information är det svårt att rikta hälsofrämjande åtgärder mot de grupper i samhället som behöver dem mest. Fästingburen hjärninflammation, TBE, ökar exempelvis på vissa håll i landet, trots att det finns ett vaccin som ger gott skydd. Vilka befolkningsgrupper (vad gäller exempelvis ålder, kön, och bostadsort) är i störst behov av särskilda informationsinsatser? I dagsläget får vi nöja oss med mer eller mindre kvalificerade gissningar.    

För att komma till rätta med dessa och relaterade problem krävs en samlad digital infrastruktur. En sådan kan endast skapas på övergripande nationell nivå och här vilar ansvaret på den socialdemokratiska regeringen.

Liberalerna föreslog förra året att en sådan infrastruktur ska utvecklas. För att det ska bli verklighet måste regeringen nu bland annat:

• Utöka Nationella läkemedelslistan, NLL, med information om alla givna vaccinationer.

• Införa en skyldighet för alla vårdgivare som ger vaccinationer, både privata och offentliga, att hantera information digitalt och rapportera alla givna vaccinationer till exempelvis E-hälsomyndigheten.

• Samla informationen om givna vaccinationer under hela livet.

• Koppla det nationella vaccinationsregistret till Folkhälsomyndigheten.

• Påskynda det EU-gemensamma arbetet med vaccinationskort, TED. Det är viktigt att skapa internationella standarder som är hållbara och kompatibla medlemsländerna emellan och som rustar Europa för framtida pandemier och större sjukdomsutbrott.

Vacciner kommer fortsätta att rädda liv. Men att erbjuda vaccin och att informera om varför det är viktigt att vaccinera sig räcker inte. 

För att vaccinen ska nå sin fulla funktion krävs att regeringen tar ansvar för att utforma ett nationellt vaccinationsregister som går att ta del av digitalt.

Nu måste Socialdemokraterna agera.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, Region Stockholm

Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet, Region Stockholm

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev