tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ge personalen och patienterna i Skåne framtiden”

Publicerad: 31 maj 2016, 11:00

Carl Johan Sonesson (M), andre vice ordförande i regionstyrelsen, Gilbert Tribo (L), gruppledare, Birte Sandberg (C), gruppledare, och Birgitta Södertun (KD), gruppledare, samtliga i Region Skåne.

Foto: Jens Christian

Det är beklagligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet signalerar att de inte vill vara med i 3R:s upphandling för att framtidssäkra den skånska sjukvårdens it-system, skriver alliansen i Skåne.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Alliansens budskap är tydligt: Region Skåne kan inte stå utanför den upphandling av framtidens vårdinformationsmiljö som 3R ska inleda till hösten. Region Skåne måste ligga i framkant vad gäller den digitala utvecklingen inom vården, både i dag och om 20 år. Tyvärr visar det skånska rödgröna styret få tecken på att vilja gå i den riktningen i praktiken.

2014 gick Region Skåne tillsammans med Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen in i projektet ”3R Framtidens vårdinformationsmiljö”. Ett projekt som vi var med och initierade under vår tid vid makten, och där vi vid det tillfället var helt politiskt eniga över blockgränsen. Mycket tid, resurser och energi har investerats i planeringsarbetet. Mot den bakgrunden blir det särskilt anmärkningsvärt att det rödgröna styret nu vill kasta allt arbete överbord med förhoppningen om att Skåne klarar sig självt.

Att det i dag satsas på ett uppdaterat journalsystem i Region Skåne hindrar inte på något sätt att vi också kan vara delaktiga i den gemensamma upphandling som 3R har för avsikt att göra och som övriga samarbetspartners redan beslutat om. Den digitala utvecklingen går snabbt framåt i vår omvärld och det måste den göra också inom vården. Digitala verktyg åldras snabbt. Den skånska vården måste ha tillgång till en värdig efterträdare som är redo och anpassad till de nya tekniska förutsättningar som råder när systemet väl driftsätts om många år.

Vi kan se flera fördelar i att ingå i den aktuella upphandlingen

Vi kan se flera fördelar i att ingå i den aktuella upphandlingen, bland annat blir utvecklingskostnaderna avsevärt lägre för Region Skåne än om regionen själva ska stå för hela kostnaden. Men framför allt skulle detta innebära en utveckling i positiv riktning för vår personal som skulle få möjlighet att arbeta i ett modernt och för vår verksamhet anpassat journalsystem – ett lättarbetat system som kan frigöra arbetstid till vårdande insatser och höja Region Skånes attraktivitet som arbetsgivare. De enorma it-problem som personalen dagligen tvingas tampas med hör inte hemma i en modern kunskapsorganisation.

Dessutom finns det en uppenbar fördel för de skånska patienterna att vi får tillgång till ett journalsystem som kan kommunicera med andra landstings och regioners system och därmed möjliggöra för dem att få tillgång till medicinsk historik om någon som bor i Skåne skulle råka ut för en olycka i till exempel Stockholm. En målsättning som är prioriterad också från nationellt håll.

Det är beklagligt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Skåne signalerar att de inte vill vara med i 3R:s upphandling för att framtidssäkra den skånska sjukvårdens it-system. Vi vill i stället förnya och modernisera. För personalen och patienternas skull.

CARL JOHAN SONESSON, GILBERT TRIBO, BIRTE SANDBERG OCH BIRGITTA SÖDERTUN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev