Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ge valfrihet åt patienten – inte hörapparatindustrin”

Publicerad: 2 mars 2018, 06:00

Mattias Lundekvam, förbunds­ordförande, Hörsel­skadades riksförbund, HRF, Jonas Sahlberg, distrikts­ordförande, Hörsel­skadades distrikt i Stockholms län, HRF och Mikael Larsson, distrikts­ordförande, Hörsel­skadades distrikt i Skåne, HRF.

Det är hörsel­skadades behov som ska stå centrum för hörselvården – inte industrins försäljningsintressen, skriver Hörselskadades riksförbund i en debattreplik.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Hörselföretagarna talar i Dagens Medicin nr 7/18 vackert om hörsel­skadades rätt att välja. Men honnörs­orden skorrar falskt för oss i Hörselskadades riksförbund, HRF, som möter den krassa verkligheten inom ”Fritt val”-systemen i Stockholms län och Skåne.

För, namnet till trots, Fritt val ger inte patienten ökad valfrihet – snarare tvärtom. Två stora hör­apparat­koncerner äger de flesta av de auktoriserade mottagningarna, och där provas det ut i stort sett bara de hörapparatmärken som den egna koncernen tillverkar. Valfriheten reduceras ofta till ett eller två märken och val av prisnivå: ”Vad har du råd med?”

Genom Fritt val har hör­apparat­industrin fått ett direkt och skadligt inflytande över själva innehållet i hörselvården. Mottagningar som är auktoriserade av landstinget/regionen har satt i system att avråda patienter från det offentligt upphandlade hör­apparat­sortimentet och i stället sälja ägarens produkter: ”Vill du ha landstingets gamla, dåliga hörapparater? Eller vill du ha våra nya, marknadsledande hör­apparater för 15 000 kronor?”

Fritt val ger inte patienten ökad valfrihet – snarare tvärtom

Det här ställs på sin spets i Skåne, där regionen har upphandlat ett bra hörapparat­sortiment. Trots det rekommenderar vissa mottagnings­kedjor alla patienter att köpa hörapparater, och lägga till tusentals kronor ”för att få något bra”. Det är inte bara oseriöst, det är oanständigt.

Priset är inget mått på kvalitet – det har ingen förankring i audiologisk vetenskap. Men hur ska patienten veta det? Den enskilde måste självklart kunna lita på audionomens råd. Men inom Fritt val är audionomen både vård­givare och säljare – någon som inte bara ska ge vård, utan också dra in intäkter och uppfylla försäljningsmål. Och om audionomen säger att ”dyrast är bäst” är det svårt för patienten att värja sig. Inga upp­lysande broschyrer eller ”patientkontrakt” kan motverka det.

Det är detta som gör att inte bara vi i Hörselskadades riksförbund, utan även Hjälp­medels­utredningen, Statens medicinsk-etiska råd och Socialstyrelsen dömer ut Fritt val.

Patienterna är nöjda, hävdar Hörselföretagarna. Men det är en sanning med modifikation: Stockholm ligger sedan flera år tillbaka i botten när det gäller ”tillfredsställelse” i det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patient­enkäter.

I stället för Fritt val vill vi ha upphandling av hör­apparat­sortiment som är breda, flexibla och av hög kvalitet. Då kan alla hörselskadade få tillgång till hörapparater efter behov – oavsett personlig ekonomi – och landsting/region kan lägga resurser på hörsel­vård i stället för hörselcheckar.

Ingen har föreslagit att vårdvalet ska avskaffas. Men att det behöver utvecklas, det är vi överens om. Vi håller också med om att valfrihet är viktigt, och det är just därför vi vill avveckla det som kallas Fritt val. Det är hörsel­skadades behov som ska stå centrum för hörselvården – inte hörapparatindustrins försäljningsintressen.

Relaterat material

”Värna brukarens rätt att själv välja hörselhjälpmedel”

”Vi utvecklar patientens rätt att själv få välja”

MATTIAS LUNDEKVAM, JONAS SAHLBERG OCH MIKAEL LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev