fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Generande bortförklaringar av Alliansen”

Publicerad: 25 maj 2018, 05:00

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) i Stockholms läns landsting.

Foto: Magnus Selander

Hur mycket man än försöker går det inte att komma ifrån att Alliansen – ingen annan – är ansvarig för vårdproblemen i Stockholms läns landsting. Det skriver Erika Ullberg (S) i en replik.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Följande är fakta: I Sverige är det landstingen som ansvarar för sjukvården. I Stockholms läns landsting har Alliansen styrt i tolv år. Under hela denna period har Stockholm haft ekonomiska förutsättningar som är överlägset bättre än andra landstings.

Mot denna bakgrund är det omöjligt att hävda att någon annan än just Alliansen är ansvarig för vårdsituationen i Stockholm.

Ändå är det just det Alliansen ständigt gör. I inlägg efter inlägg, replik efter replik. Nu senast Anna Starbrink (L) och Marie Ljungberg Schött (M) i Dagens Medicin nr 20/18.

Vårdproblemen i Stockholm beror enligt dem på att regeringen avskaffade den så kallade kömiljarden. Det är ett anmärkningsvärt påstående av flera skäl.

Dels eftersom kömiljarden aldrig – inte ens då Stockholm fick sin högsta utbetalning om 225 miljoner kronor (2014) – motsvarade mer än en halv procent av landstingets utgifter för vård.

Problemen i Stockholm beror inte på att regeringen avskaffade den så kallade kömiljarden

Dels eftersom den rödgröna regeringen genom professionsmiljarden, välfärdsmiljarderna och patientmiljarden stärkt landstingens kassor med mycket mer pengar än de blev av med då den dysfunktionella kömiljarden avskaffades.

Dels eftersom Alliansen hela tiden haft möjligheten att införa ett eget belöningssystem, så som kömiljarden, i Stockholms läns landsting. Och pengar har alltså funnits. Men Alliansen har valt att inte göra det.

Så nej, problemen i Stockholm beror inte på att regeringen avskaffade den så kallade kömiljarden.

Vidare rastar Starbrink och Schött alliansens favoritkäpphäst ”jämför Stockholm med svagare landsting som brottas med avfolkning, betydligt lägre skatte­intäkter och stora geo­grafiska avstånd”. De far med direkta osanningar om Socialdemokraternas politik. Och de ger exakt inga besked om vad de själva – som ju trots allt är ansvariga – tänker göra för att avhjälpa de problem som finns.

Det imponerar knappast på stockholmare som nog är mer intresserade av hur problemen i vården där ska avhjälpas än att höra att det finns problem i Norrland. Ingen behöver oroa sig för valfriheten i vården eller att vård kommer att ”försvinna” om Socialdemokraterna får styra. Däremot kommer vi att göra upp med Alliansens synsätt att varje utmaning i vården löses genom ännu en ny vårdmarknad och ytterligare en ny privatisering.

I september får stock­holm­arna säga sitt om lands­tings­politiken. Har Alliansen förvaltat länets oöverträffade resurser väl? Är överlägset bäst ekonomiska förutsättningar, men bara sjunde kortaste köerna, 21:a bästa vården och landets längsta akutköer godkänt? Har Alliansen några lösningar på dessa och andra problem de själva orsakat?

Svaren uteblir. Det är dags för ett nytt styre i Stockholms läns landsting.

Relaterat material

”Stockholm ska ha kortast väntetider till vård”

”Vi borde ha kortast köer till operation och behandling”

ERIKA ULLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev