lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör den 11 mars till Vårdpersonalens dag”

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), Carl Dahlin (M) och Kaj Holst (M), Region Kalmar län, vill se en dag som lyfter fram vårdpersonalens betydelse.

Publicerad: 22 november 2021, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i personalutskottet Region Kalmar län. Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet Region Kalmar län. Kaj Holst (M), ledamot i personalutskottet Region Kalmar län.


Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länKristdemokraternaModeraterna

Under coronapandemin, om inte förr, har alla insett vårt samhälles totala beroende av vårdpersonal. Sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och många andra har gjort ett otroligt arbete för att bota och lindra. Det har beskrivits som ett krig – och dessutom ett krig mot en okänd och svårgripbar fiende. Hade det inte varit för vårdpersonalens insatser hade samhället kollapsat.

Det finns tecken på att krisen har sått ett frö hos många. Förståelsen för hur individens val påverkar belastningen på vården är större nu än före pandemin. Söktrycket till vårdutbildningar ökar.

Läs mer: ”Välfungerande vård förtjänar att ta mer plats i valdebatten”

Vi vill förstärka denna utveckling, så att den inte blir något tillfälligt. Vi vill att det inrättas en dag som varje år ägnas åt att lyfta fram vårdpersonalens stora betydelse.

Vi föreslår den 11 mars. Det är en dag som har definierat allas våra liv. Det var den dag år 2020 då världshälsoorganisationen WHO deklarerade att covid-19 var en pandemi. Det innebar att sjukdomen fanns eller snart skulle komma att finnas i samtliga världsdelar och sannolikt skulle drabba alla världens länder. Det är tack vare vårdpersonalen och vaccinet som denna pandemis härjningar har kunnat motverkas.

Sedan ska det naturligtvis sägas att en dag inte på egen hand räcker. Det allra viktigaste man kan göra för att vårdpersonal ska orka fortsätta arbeta och för att fler ska söka sig till vårdyrken är att skapa attraktiva förutsättningar. Tacka med lön, som det heter.

Regionerna måste också tacka med arbetsmiljö och med att vara lyhörda arbetsgivare. Att tala uppskattande om ”vårdens hjältar” blir ihåligt om man inte satsar på god arbetsmiljö, rimlig arbetsbörda, konkurrenskraftiga löner och intressanta karriärvägar.

Men som ett led i allt detta tycker vi att det är rimligt att vårdpersonalen får en egen dag.

I dag har nästan allt och alla egna dagar – det finns tulpanens dag, bussförarnas dag, FN:s befolkningsdag och alla föräldrars dag. Det finns världsdagen för tonfisk, internationella dagen för översättning och världsdagen för tv. Varför ska då inte också vårdpersonalen ha en dag?

Vårdpersonalens dag skulle vara en dag för tacksamhet och för att uppmärksamma alla de människor vars arbetsinsatser annars ofta sker i det tysta. Det skulle också vara ett utmärkt tillfälle att vända sig till alla unga människor som funderar över var man hittar ett meningsfullt och givande arbete. Det finns i sjukvården! 

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i personalutskottet Region Kalmar län

Carl Dahlin (M), vice ordförande i personalutskottet Region Kalmar län

Kaj Holst (M), ledamot i personalutskottet Region Kalmar län

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev