Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Gör sjuksköterska till ett karriäryrke”

Publicerad: 23 februari 2018, 06:00

Anna Star­brink (L), sjuk­vårds­politisk tales­person samt hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Det måste gå att få en god löneutveckling, även i kvinno­dominerade yrken i offentlig sektor, skriver Anna Starbrink (L).


Det finns fler sjuksköterskor än någon­sin i Sverige. Ändå är de för få.

Och många av de sjuk­sköterskor som finns, jobbar med fel arbetsuppgifter. För få kollegor gör att jobbet blir tyngre för sjuksköterskorna och annan vård­personal. Stress, dålig löneutveckling och utbildning som inte lönar sig gör att vissa söker sig till andra jobb.

Att sjuksköterskorna inte räcker till – och att alltför många sjuksköterskor känner att de inte räcker till – kan nästan kallas en ny folksjukdom. Inte konstigt att många drabbas av en svårartad ilska. Vi förstår både ilskan och andra upprörda känslor hos såväl sjuksköterskor och annan vård­personal som hos patienter som drabbas av vårdens tillkortakommanden, som vårdas i korridorer eller får vänta i timmar på akutmottagningarna. Och vi har lösningsförslagen som ska ge sjuksköterskor möjlighet att göra karriär, både i yrket och i lönekuvertet.

Utbildningsplatserna för blivande sjuksköterskor måste bli fler

I dag lönar det sig dåligt att utbilda sig till sjuksköterska, jämfört med den som börjar jobba direkt efter gymnasiet beräknar Saco att man förlorar 400 000 kronor i lön under ett yrkesliv. För den som tar ledigt för att vidare­utbilda sig till specialistsjuksköterska – den kategori vården framför allt behöver fler av – lönar det sig ännu sämre.

Utbildning och ett meningsfullt arbete stärker människors frihet, men en rättvis lön är också en frihetsfråga. Det måste gå att få en god löneutveckling, även i kvinno­dominerade yrken i offentlig sektor. Det måste gå att göra karriär, även som sjuksköterska.

Arbetsgivarna måste bli betydligt bättre på att belöna kompetens, erfarenhet och engagemang. I Stockholms läns landsting tog Liberalerna förra mandatperioden initiativ till en särskild lönesatsning på specialistsjuksköterskor, där de som omfattades fick minst 1 500 kronor mer per månad – men problemet är nationellt, och det måste till en långsiktig förändring. Den rödgröna regeringen flyr sitt ansvar för att lösa den kris som råder på vissa håll på sjuk­husen och i sjukvården.

Utbildningsplatserna för blivande sjuksköterskor måste bli fler, men Liberalerna har två ytterligare förslag.

• 1 000 karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Inrätta särskilda tjänster i vården och på sjukhusen, ett karriärsteg för sjuksköterskor – motsvarande som för lärare under alliansregeringen. Liberalerna föreslår 85 miljoner per år på statsbidrag för 1 000 karriär­tjänster.

• ”ST-tjänster” för sjuksköterskor. Sjuksköterskor som vill vidare­utbilda sig ska kunna göra det parallellt med arbetet, med reducerad arbetstid och lön. Det är också en fördel att behålla kontakten med arbetsplatsen och vårdens vardag. Liberalerna vill därför införa utbildningstjänster för blivande specialistsjuksköterskor, jämförbara med läkarnas ST-tjänster.

Att vara sjuksköterska ska inte behöva vara ett kall – det ska kunna vara en karriär!

ANNA STARBRINK

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News