Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Grundlagsskydda aborträtten i Sverige”

Slå fast att vårdpersonal aldrig kan neka en kvinna abort inom tidsgränsen, skriver liberalerna Anna Starbrink, Pär Lundqvist, Gilbert Tribo och Cecilia Elving.

Publicerad: 17 maj 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Stockholm. Pär Lundqvist (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Västra Götaland. Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Skåne. Cecilia Elving (L), ordförande Liberala kvinnor.

Foto: Karl Gabor (Anna Starbrink), Anna Sigvardsson Högborg (Pär Lundqvist)


Ämnen i artikeln:

LiberalernaAbortvårdToppnyheter Kvinnohälsa

Den nationella aborträtten i USA kan snart upphävas av högsta domstolen. Kvinnors frihet och självbestämmande kan inte tas för givna. Det är hög tid att stärka skyddet av den svenska aborträtten och utöka kvinnors möjlighet till abort till att gälla även i det egna hemmet. 

Inom några månader kan den nationella aborträtten i USA upphävas, med ett penndrag av en majoritet i USA:s högsta domstol, när de prövar delstaten Mississippis nya hårda abortlag. Omedelbart därefter väntas kvinnors rätt till abort upphöra i ett antal högerkonservativt styrda amerikanska delstater, som ligger redo med så kallade ”trigger laws”, lagändringar om inskränkt aborträtt som är färdiga att träda i kraft så snart den federalt fastslagna rättigheten försvinner. 

Läs också: Regionerna skruvar upp sitt skydd mot cyberangrepp 

Redan nu har möjligheten till abort begränsats kraftigt i vissa delstater, där kliniker som erbjuder abort tvingats stänga, och vårdpersonal åläggs att försöka övertala kvinnor att avstå abort. Abort blir alltmer en fråga om resurser, om man har tid och råd att resa långt till exempel. 

Om domstolen upphäver den berömda Roe mot Wade-domen, så kan en enkel republikansk majoritet i kongressen komma att eliminera aborträtten i hela landet efter valen i höst. Abortfrågan har politiserats kraftigt av den högerpopulistiska och konservativa ytterkant som tagit kommandot över republikanerna. I deras kulturkrig mot kvinnors rättigheter kan de tänkas avskaffa filibustern – senatsminoritetens möjlighet att hindra frågor att komma upp till beslut. Då kan den nationella aborträtten avskaffas med enkel majoritet.

Men angår detta Sverige och svenska kvinnor? I allra högsta grad. Det stora hotet mot amerikanska kvinnors aborträtt visar hur fort det kan gå.

Svenska kvinnors rätt att välja känns kanske som en självklarhet, men aborträtten kan hotas även här. Vi har på senare år sett förslag om att vårdpersonal ska kunna vägra att hjälpa till med aborter, och att ta politiska beslut om att sänka abortgränsen. Därför menar vi liberaler att även den svenska aborträtten behöver skyddas på ett mycket kraftfullare sätt – med ett grundlagsskydd.

När kvinnors rätt till fri abort inskränks eller upphävs är det kvinnors frihet som hotas. I förlängningen finns risken för desperata åtgärder utan medicinsk säkerhet. Vi måste tvärtom stärka aborträtten!

En riksdagsmajoritet har nyligen slagit fast att kvinnors möjlighet till abort bör utökas. Liberalerna ansvarar för sjukvården i Sveriges största regioner och vi står redo att förverkliga möjligheten till hemaborter snarast möjligt. Då skulle kvinnor i trygg och välbekant miljö kunna ta läkemedel som avslutar en graviditet, givetvis efter läkares bedömning och ordination. Ett förslag som är väl utrett.

Liberalerna vill:

Införa möjlighet till hemaborter, vilket nu också en riksdagsmajoritet står bakom.

Säkerställa att tidsgränser för abort enbart ska sättas på medicinsk grund av sakkunnig expertis.

Slå fast att vårdpersonal aldrig kan neka en kvinna abort inom tidsgränsen eller om abort beviljats av Socialstyrelsen.

Grundlagsskydda aborträtten, så att den inte enkelt kan inskränkas eller avskaffas av en enkel riksdagsmajoritet. 

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Stockholm

Pär Lundqvist (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Västra Götaland 

Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsregionråd Skåne

Cecilia Elving (L), ordförande Liberala kvinnor

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev