Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hägglund har ansvaret"

Publicerad: 24 februari 2009, 16:23

DEBATT: Genom att driva omregleringen av apoteken som en blockskiljande fråga har Göran Hägglund ett stort ansvar för att läget nu är oklart kring apoteksmarknaden, skriver Ylva Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson för socialdemokraterna, apropå gårdagens inlägg från tre apotekare.


Sverige har ett av världens mest kostnadseffektiva system för distribution av läkemedel. Varför ändra ett vinnande koncept? Jag är orolig för att socialminister Göran Hägglunds (kd) apoteksreform skapar fler problem än den löser. Därför är jag emot regeringens proposition om apoteken. Men jag är villig att diskutera andra förändringar i apotekens verksamhet och i villkoren för de anställda.

Göran Hägglunds apoteksreform ökar statens kostnader för läkemedel med flera miljarder. Vinstmarginalerna ska höjas för att locka hit internationella apotekskedjor. Av det skälet vill vi i socialdemokraterna riva upp reformen om vi tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet får väljarnas förtroende i nästa riksdagsval. Jag har svårt att se finessen med att öka skattebetalarnas kostnader för läkemedel med miljarder bara för att göra stora internationella apotekskedjor glada.

Förskrivning av läkemedel är den vanligaste behandlingsformen i sjukvården. Därför finns mycket starka hälsopolitiska skäl till att hanteringen av läkemedel sker med full insyn och med rigorös säkerhet. Dessutom lägger staten 23 miljarder kronor varje år på att tillhandahålla läkemedel till rimliga kostnader till medborgarna. Med en åldrande befolkning och allt dyrare och mer avancerade mediciner kommer läkemedelskostnaderna att öka kraftigt under överskådlig tid. Att i det läget medvetet öka kostnaderna och ge mellanhänder möjlighet att öka sina marginaler är oansvarigt.

Ingen som förvärvar ett apotek ska i  efterhand behöva drabbas av en dyrköpt och obehaglig överraskning. Därför har vi  i S, V och MP  valt att vara tydliga med våra avsikter i god tid före valet. Det är dessutom vad demokratiska spelregler kräver - ett parti bör i god tid före ett val tala om vilken politik det avser att föra i regeringsställning.

Vi socialdemokrater har varit villiga att diskutera flera förändringar av apoteksverksamheten. Därför kontaktade jag Göran Hägglund redan i december 2007 för att diskutera möjligheten till en blocköverskridande lösning, men tyvärr gav han mig kalla handen. Genom att driva omregleringen av apoteken som en blockskiljande fråga har Göran Hägglund ett stort ansvar för att läget nu är så oklart. Alla hade vunnit på enighet över blocken. Också ni, Joakim Söderberg, Hanna Gyllensten och Laila Yakob.

Ylva Johansson

Gårdagens inlägg från tre apotekare Gårdagens inlägg från tre apotekare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev