Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hallandsmodellen är ett unikt dåligt vårdvalssystem

Publicerad: 1 september 2009, 13:18

Ersättningsmodellen i Halland missgynnar flitiga läkare, skriver Lars Brune.


I SVT:s Uppdrag Granskning kunde man i veckan se ett inslag från en offentligt driven vårdcentral i Laholm, där en uppenbarligen mycket vårdbehövande äldre man sade att  nu får det vara nog, nu byter jag vårdcentral och åker hellre 3 mil till en riktig läkare i Halmstad .

Det hela belyser på ett utmärkt sätt den helt orimliga halländska vårdvalsmodellen där ersättningen helt schablonartat utgår, samma peng för frisk som för sjuk och endast en symbolisk besöksersättning tillkommer. Någon hänsyn till sociala bakgrundsfaktorer tas heller inte i modellen.

Den läkare eller läkargrupp som blir särskilt bra på till exempel diabetesvård eller fibromyalgi, har sin ekonomiska undergång att se fram emot. Ett erbjudande om en fast, personlig och välfungerande läkarkontakt attraherar patienter med stora vårdbehov, men inte de 40 procent av invånarna som är så friska att de inte behöver uppsöka primärvården.

Patientens rätt att rösta med fötterna blir i Halland den ambitiösa vårdgivarens förbannelse och den mer lättsinnige doktorns välsignelse.

Tillfrågade politiker och tjänstemän har ända sedan införandet envist hävdat att hallänningarna är en homogen grupp och i övrigt friskast i Sverige. Någon socioekonomisk justering behövs ej. Att mammon skulle kunna driva de halländska läkarna i fel riktning är heller inget man vill diskutera.

Hallandsmodellen är unikt dålig. Reformera nu, och lär av kollegorna i Västra Götalandsregionen.

Där införs nu, den 1 oktober, vad som ser ut som Sveriges mest välgenomtänkta vårdvalssystem. Socioekonomisk viktning ingår, men ännu tyngre väger den faktiska sjuklig­heten. Som vårdgivare i Göteborg kommer man glatt kunna satsa på att ta hand om många sjuka - utan ekonomiska straff.

I halland kan man tills vidare leva gott på att göra relativt lite. Genom att hålla en låg profil och satsa på friska patienter i ett lätt område kan man som vårdgivare göra goda affärer. I några fall alldeles särdeles utomordentligt goda affärer.

Om hyrläkerieländet i Laholm och övriga Halland ska stävjas, så är det hög tid att införa ett nytt halländskt vårdval som främjar flit och arbetsglädje i stället för taktik och övervältring.

Låt därför det västsvenska exemplet smitta av sig!

Lars Brune

Lars Brune
 är legitimerad läkare och vård­entreprenör i såväl Halland som i Västra Götalandsregionen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev