Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hållbarhetstiden förtydligas i ny föreskrift”

Publicerad: 2 oktober 2014, 09:07

Om partihandlare skickar läkemedel som inte hinner användas inom hållbarhetstiden bryter de mot de krav som finns, skriver Tor Gråberg, chefsinspektör på Läkemedelsverket, i ett svar till Apoteksföreningen.


I en debattartikel i Dagens Apotek, den 26 september, kritiseras Läkemedelsverket för bristande insikt när det gäller hållbarhetstiden på läkemedel vilket kräver ett förtydligande.

Läkemedelsverket arbetar ständigt med att som myndighet förbättra och utveckla tydligheten i vår information. I det här fallet handlar det om hur Läkemedelsverket ser på leveranser av läkemedel med kort hållbarhetstid. Läkemedelsverket har i nu gällande partihandelsföreskrift som publicerades den 26 juni LVFS 2014:8, skrivit en vägledning där verket utvecklat begreppet tillräcklig hållbarhetstid.

”Vid leverans till apotek bör tillräcklig hållbarhetstid finnas för läkemedlet för användning vid normal dosering, samt för att patienten ska kunna hämta ut läkemedlet, vilket i typfallet är då en tredjedel av tidigare utlämnat läkemedel återstår (se 11 § förordning (2002:687) om läkemedelsförmåner m.m.). Det är även lämpligt att apoteket ges möjlighet att hinna sälja läkemedlet. Detta sammantaget ger en ungefärlig återstående hållbarhetstid på 6 månader, för ett läkemedel med 100 tabletter som doseras en tablett dagligen.”

Läkemedelsverket följer utvecklingen inom branschen för att se på vilket sätt denna rekommendation efterlevs. Om en partihandlare skickar ett läkemedel som inte hinner användas av patient inom hållbarhetstiden, så bryter företaget mot kravet att leverera ett läkemedel med tillräcklig hållbarhetstid.

Relaterat material

Debatt: ”Flytta ansvaret för distributionen till apoteken”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev