Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hög tid att införa valfrihet inom ortopedteknik”

Publicerad: 26 maj 2016, 05:00

Foto: Thinkstock

Det är dags att utveckla förutsättningarna för den ortopedtekniska branschen så att vi kan fortsätta vara bland de bästa i världen för våra patienter, skriver nio företrädare för branschen.


Ortopedteknisk service i Sverige är i dag erkänd som en av de bästa i världen. Men när övriga sjukvården på senare år har fått ett mycket tydligare patientperspektiv med bland annat rätt att välja vårdcentral eller öppen specialistvård, så har de patienter som behöver ortopedteknisk vård inte fått samma möjligheter.

Ett ortopedtekniskt hjälpmedel kan innefatta allt ifrån ben- och armproteser till ortoser som till exempel används för en patient med en neurologisk skada (exempelvis stroke).

Genom den höga kompetens som ortopedingenjörer i Sverige har finns förutsättningar att använda individanpassade lösningar som utgår från patienternas egna behov och önskemål.

Regional ortopedteknisk verksamhet drivs vanligen av ett enda privat företag på uppdrag av landstinget, i vissa fall drivs det i landstingets egen regi. Branschen har efter flera år med gemensamma diskussioner kommit fram till att vägen till att säkra en fortsatt modern utvecklingsinriktad och kvalitativ ortopedteknisk verksamhet bör gå via ett mera öppet system, gärna ett vårdval – där flera aktörer kan verka, förutsatt att de uppfyller givna kvalitets- och tillgänglighetskrav.

Till skillnad från de upphandlingsmodeller vi ser inom ortopedtekniken i dag, det vill säga tidsbegränsade kontrakt med komplexa och resurskrävande upphandlingsprocesser, skulle ett vårdval skapa helt andra förutsättningar sett till långsiktighet och en fortsatt utveckling av en kvalitativ vård för våra patienter.

Även offentliga aktörer ska kunna verka i den här typen av upplägg. För att utveckla ortopedtekniken krävs en långsiktighet där företagen vågar investera och satsa framåt. Detta ser vi som kanske det viktigaste för att vi fortsättningsvis ska kunna behålla vår position som en av de bästa i världen.

Vi är övertygade att ett vårdval inom våra regioner/landsting skulle förbättra tillgängligheten men också effektiviteten bland aktörerna. Det leder till att utförarna måste skapa goda resultat för patienterna för att vara attraktiva. Ett exempel på en region/landsting som insett detta är Stockholm, där det i dag tillåts flera aktörer med många kliniker och ett stort utbud av produkter och tjänster som arbetar mot en fast prislista.

Det finns redan goda exempel på att en öppen marknad är bra för både betalare, patienter och utförare/leverantörer.

Det finns redan tekniska lösningar för remisshantering som fungerar både i stora och små regioner/landsting (Stockholm och Uppsala), så de praktiska problem som möjligen landsting och regioner ser kan lösas. Det finns alltså redan goda exempel på att en öppen marknad är bra för både betalare, patienter och utförare/leverantörer.

Ortopedtekniska branschrådets medlemmar står för cirka 90 procent av de ortopedtekniska insatser som görs i Sverige. Vi vill driva utvecklingen framåt genom att vara delaktiga i utformandet av en modell som ger patienten ett större inflytande och möjlighet att välja utförare och uppmanar nu samtliga landsting och regioner till diskussioner om nytänkande för vårdval inom ortopedteknisk service.

Det är dags att utveckla förutsättningarna för den ortopedtekniska branschen så att vi kan fortsätta vara bland de bästa i världen för våra patienter!

Skribenterna

Gudjon Karason, vd Össur Nordic, styrelse­ord­förande Ortoped­tekniska bransch­rådet.
Per Andersson, vd Otto Bock Scandinavia.
Lars Adde, vd Camp Scandinavia.
Lennart Helgesson, leg ortopedingenjör, Ortopedservice Skövde.
Isak Haapaniemi, ordförande Sveriges ortopedingenjörers förening.
Martin Modig, vd, TeamOlmed.
Martin Porelius, vd Aktiv ortoped­teknik Dalarna.
Björn Klaveness, vd Klaveness skofabrik.
Göran Sigblad, bransch­direktör, Ortoped­tekniska branschrådet.

GUDJON KARASON, PER ANDERSSON, LARS ADDE, LENNART HELGESSON, ISAK HAAPANIEMI, MARTIN MODIG, MARTIN PORELIUS, BJÖRN KLAVENESS OCH GÖRAN SIGBLAD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev