söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hög tid för utökat högkostnadsskydd”

Publicerad: 7 maj 2019, 09:24

Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet. Karin Lemberg, ordförande i Reumatikerdistriktet i Stockholms län.

Det är oacceptabelt att bostadsorten ska avgöra om du har råd att vaccinera dig eller inte, skriver Lotta Håkansson och Karin Lemberg.


För tre år sedan föreslog Folkhälsomyndigheten regeringen att personer med ett antal diagnoser och tillstånd ska omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram mot pneumokocksjukdom. Så vitt vi känner till ligger förslaget fortfarande för beredning på regeringens bord.

Det är fortfarande upp till varje region att bestämma om kostnaden för patienterna. Priset för att vaccinera sig mot pneumokockinfektioner varierar kraftigt, från 495 kronor i Region Jämtland Härjedalen till 0 kronor i Region Blekinge där det är gratis. Det är oacceptabelt att bostadsorten ska avgöra om du har råd att vaccinera dig eller inte.

I Folkhälsomyndighetens rapport Rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper (reviderad 2018) rekommenderas att personer med tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling med TNF-alfa-hämmare och personer som är 65 år och äldre ska omfattas av ett nationellt särskilt vaccinationsprogram. Även Sveriges reumatologer har i sina riktlinjer lyft fram vikten av vaccination.

Reumatikerförbundet anser att det är hög tid och av yttersta vikt att regeringen agerar nu för att förslaget ska bli verklighet. Att inte agera leder till ojämlik vård och onödigt lidande för dem som inte har möjlighet att vaccinera sig i dag på grund av kostnaden.

LOTTA HÅKANSSON, KARIN LEMBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev