Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Höj ribban Gabriel Wikström och slopa recepten”

Publicerad: 30 november 2015, 06:00

Vad är ett elektroniskt recept? Ett slöseri med tid och en helt onödig patientsäkerhetsrisk. Det skriver distriktsläkaren Jonas Dahl.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Vad är en läkemedelsordination? Svar: en överenskommelse mellan en ansvarig vårdgivare och en patient om vilket läkemedel patienten be­höver ta.

Vad är ett recept? Svar: den icke-digitala världens sätt att överföra information om ordinationen till ett apotek som underlag för expediering av läkemedlet.

Vad är ett elektroniskt recept? Svar: ett slöseri med tid och en helt onödig patientsäkerhetsrisk i en digital värld där apoteken i stället borde få tillgång till den aktuella ordinationen.

I min kliniska vardag uppkommer det med hög frekvens patientsäkerhetsrisker som har med recepten att göra. Här kommer tre exempel:

Patient A är en diabetiker som är ordinerad fortlöpande behandling med insulin. En lördagmorgon upptäcker han att insulinet har tagit slut. Som tur var finns ett lördagsöppet apotek i närheten. Så han går till apoteket för att hämta ut nytt insulin. Men det visar sig att giltighetstiden på alla hans insulinrecept har gått ut så han nekas att hämta ut insulin. Ett nytt giltigt recept behövs. Men eftersom det är lördag är vårdcentralen stängd.

Det finns också tidsmässiga och ekonomiska skäl till att slopa recept.

Patient B är en svårt hjärt- och njursjuk patient med vissa språksvårigheter. Hon äter många mediciner. Nu börjar flera av dem att ta slut så hon går till apoteket. För ett av läkemedlen finns det två olika recept där styrkan på läkemedlet är olika. Patienten är osäker på ordinationen, det vill säga vilken styrka som är aktuell. Apotekaren bedömer att det recept som har det senaste utfärdandedatumet bör vara det som speglar den aktuella ordinationen och expedierar detta. I själva verket är läkemedlet utsatt på grund av mycket allvarliga biverkningar som upptäcktes på en annan vårdenhet än förskrivarens och skulle inte ha expedierats överhuvudet taget.

Patient C är en patient som är ordinerad att ta en sömntablett till kvällen vid behov. En tablett är maxdosen. Ordinarie husläkare brukar förskriva begränsade mängder vid besöken på vårdcentralen så att patienten inte ska kunna överförbruka medicinen. Det han inte känner till är att patienten regelbundet också går till två andra specialistläkare och ber även dessa om recept på samma sömnmedicin. Så patienten har i själva verket ett beroende och tar 3–4 sömntabletter varje kväll.

Förutom de patientsäkerhetsrisker som uppstår på grund av recepten så finns det också tidsmässiga och ekonomiska skäl till att slopa recept. Ordination av läkemedel med efterföljande recept­förskrivning är en av de vanligaste arbetsuppgifterna inom vården för läkare. Jag skulle gissa att Sveriges läkare lägger minst en arbetstimme om dagen i genomsnitt på denna arbetsuppgift. Om vi skulle halvera denna tid genom att nöja oss med ordinationen och slopa receptförskrivningen skulle det innebär a att man frigjorde mycket läkartid som kunde användas till vettigare saker.

Så vad krävs för att kunna slopa recepten? Jo, att vi i Sverige tar fram en teknisk lösning för att tillgängliggöra alla aktuella läkemedelsordinationer som alla apotek och alla andra ordinatörer får tillgång till. Den aktuella ordinationen ligger alltid till grund för expedieringen av läkemedlet till skillnad från dagens situation där receptet alltid speglar en gammal ordination som kan vara ändrad. Vi bör också titta på vad man har gjort i Danmark, för där har man kommit långt i denna fråga.

Slutligen en hälsning till vår sjukvårdsminister Gabriel Wikström. På Nationella e-Hälsodagen sa du att du under din mandatperiod ville se att faxen försvann från den svenska vården. Ur ett patient­säker­hets­perspektiv tycker jag det är en rätt låg ambition. Höj ribban Gabriel och se till att få bort recepten i stället!

JONAS DAHL

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev