Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Höj tobakskatten och gör cigarettpaketen neutrala

Publicerad: 15 november 2012, 11:05

Vad ska få väga tyngst? Folkhälsan eller tobaksbolagens rätt att få marknadsföra en produkt som dödar varannan användare, undrar tre debattskribenter.


Sverige tappar mark i tobakspreventionen. Samtidigt ökar antalet unga flickor som börjar röka och antalet kvinnor som dör i den rökningsrelaterade sjukdomen KOL.

Enligt nya beräkningar satsar Sverige 4 kronor per invånare och år. Med det är vi sämst i klassen bland jämförbara nationer.

Det fanns en tid när Sverige höll hög svansföring i tobakspreventionen. När politiken var progressiv för att minska sjukdom och död i spåren av cigarettrökningen.

I tvåan på gymnasiet röker nu nära 40 procent av de 16-åriga flickorna i Stockholm regelbundet.

I Sverige dör cirka 6 500 personer varje år av rökning, fler än av trafikolyckor, hiv/aids, narkotika och självmord tillsammans.

Tre av fyra rökare vill sluta. Men de allra flesta behöver hjälp och stöd att genomföra ett rökstopp. Och här sviker både vården och politiken.

Vad gör då Sverige i förebyggande syfte?
Tyvärr alltför lite. Efter förbudet mot tobaksrökning på restauranger i juni 2005 har Sverige halkat efter länder som Island och Norge, där man infört exponeringsförbud för cigaretter i affärer.

I europeisk jämförelse har Sverige halkat efter både Frankrike och Storbritannien.
Forskning visar att 30 kronor per invånare och år i tobaksprevention skulle göra skillnad. I Kanada lägger man 20 kronor per invånare och år, och i Kalifornien 17 kronor.

Vad kan vi göra? Den 1 december inför Australien neutrala cigarettpaket. Nu finns förslag på att införa neutrala paket i EU. Detta enligt ett förslag som EU-kommissionens folkhälsodirektorat lagt fram.

Neutrala förpackningar innebär att cigarettpaketens utseende till form, färg och storlek standardiseras. Varumärket trycks i ett standardiserat typsnitt.

Studier visar att neutrala cigarettpaket är mindre attraktiva för unga och att de dessutom kan underlätta rökstopp för vuxna.

Sverige har skrivit under WHO:s tobakskonvention, Framework convention on tobacco control (FCTC), som innebär att all form av tobaksbruk med alla till buds stående medel ska motverkas.

Nu föreslår vi 2 kronor högre tobaksskatt öronmärkt för prevention, gratis tillgång till tobaksavvänjning med nikotinläkemedel, exponeringsförbud i affärer för cigaretter samt neutrala cigarettpaket.

Samtidigt ställer vi frågan till den ansvariga ministern för tobaksfrågor Maria Larsson (KD), socialminister Göran Hägglund (KD), EU-kommissionär Cecilia Wikström (FP),

Sveriges 20 EU-parlamentariker och till de folkvalda i Sveriges riksdag:
Vad anser ni väger tyngst, folkhälsan eller tobaksbolagens rätt att få marknadsföra en produkt som rätt använd dödar varannan användare?

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev