måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hos Apoteket väger kunden lätt

Publicerad: 22 november 2006, 05:50

Generikareformen har sparat 7 miljarder kronor. Men vem vill och vågar undersöka vad följderna har blivit för patientsäkerheten? undrar medicinjournalisten Margaretha Hellenberg.


Vartannat läkemedel används fel. 60 till 70 procent av de äldre patienterna felmedicinerar. Generikareformen har inte direkt förbättrat följsamheten. Någon kontinuitet för generikakunder existerar inte – det är ett ständigt hoppande mellan varumärken, eftersom Apoteket  AB  byter leverantör vid varje prisjustering.

Den som står på långvarig behandling får i princip ett nytt varumärke i handen varje gång. Äldre patienter ställs inför nya färger, former och förpackningar.

Flera aktörer, bland annat Socialstyrelsen och Läkemedelsakademin, har påtalat risker med onödiga byten och föreslagit att antalet ska hållas nere. I Finland fungerar det – man får behålla samma generika recepttiden ut. I Sverige har kunden laglig rätt att få "sitt" generika och betala mellanskillnaden till det billigaste. Det är personalen skyldig att upplysa om. Vet de om det?

På Apoteket AB är det ekonomin som styr – kundönskemålen och flexibiliteten väger lätt. Här vill man inte ha merarbete med kunder som envisas med att göra egna val. Beställningen förhalas, kommer bort, har bytts ut i alla fall när man kommer för att hämta etcera etcetera, allt för att kunden till sist ska tröttna och tvingas ta det som apoteket just då har på hyllan. Oftast sägs det beställda "inte gå att få tag på", men det beror på vem man talar med … När apoteket hade fått tre veckor på sig utan att få fram läkemedlet ifråga så kunde kundcentrum fixa fram det på 48 timmar …

Tyvärr bestäms lagerhållningen av receptbelagda läkemedel ensidigt av ett detaljisthandelsmonopol som hanterar utbytesreformen efter eget gottfinnande.

Reformen har sparat 7 miljarder kronor – vilken forskare eller organisation vill/vågar undersöka vad som hänt med patientsäkerheten därute i verkligheten?

Margaretha Hellenberg

Margaretha Hellenberg
är  medicinjournalist och generikakund.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev