Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Hur skulle vården se ut utan hyrläkarna?

Publicerad: 13 April 2010, 12:09

REPLIK Hyrläkarna utgör ett värdefullt och kostnadseffektivt inslag i vården, skriver Johannes Eriksson, vd för Rent-A-Doctor.


I Dagens Medicin nr 12/10 ondgör sig Sven Britton över hyrläkare, som kallas för både giriga och  ohyra . Förutom att detta är direkt förolämpande mot kollegor som valt att arbeta som hyrläkare av olika skäl, bidrar detta till ytterligare slagsida i den infekterade debatten om hyrläkarna. Frågan är hur hälso- och sjukvården skulle se ut utan möjligheten att hyra in personal?

Det råder i dag brist på flera olika personalkategorier inom hälso- och sjukvården, inte minst läkare. Den största bristen gäller läkare i primärvården, det vill säga specialister i allmän-medicin, och värst är situationen i glesbygdslänen.

Utan hyrläkare skulle många patienter bli utan läkarbesök eller i varje fall få vänta avsevärt längre på att få komma till läkare. Bemanning med hyrläkare bidrar alltså till att öka tillgängligheten till vården i glesbygden.

Även inom flera andra specialiteter råder brist på läkare. Inom vissa smala specialiteter på framför allt mindre sjukhus är hyrläkare enda möjligheten att bemanna med läkare som har tillräcklig kompetens och ser tillräckligt många patienter årligen för att upprätthålla sina kunskaper. Genom att de åker ut och arbetar på mindre sjukhus slipper patienterna långa resor och kan få vård på hemorten.

Ofta påstås det att hyrläkare kostar dubbelt så mycket som egen anställd personal. Det stämmer inte om man jämför per vårdtillfälle. Beräkningar som Bemanningsföretagen har gjort visar att om alla kostnader räknas in, kostar en hyrläkare ungefär lika mycket som en egen anställd läkare.

Om inte möjligheten att arbeta som hyrläkare fanns, skulle många med stor sannolikhet välja ett välbetalt arbete utomlands, exempelvis i Norge som ligger nära och har höga läkarlöner, eller utanför vården som konsulter eller liknande. Då skulle de inte vara till någon hjälp för svenska patienter, vilket de blir genom att de finns kvar i den svenska vården som hyrläkare. Att tro att arbete i glesbygd skulle vara ett alternativ för dem om hyrpersonal förbjöds är orealistiskt.

Sammantaget utgör hyr-läkarna ett värdefullt, kostnadseffektivt och viktigt inslag i den svenska hälso- och sjukvården, inte minst som garant för tillgängligheten och som avlastning för den ofta hårt pressade ordinarie vårdpersonalen.

Johannes Eriksson
 är vd för Rent-A-Doctor.

Relaterat material

Stoppa det enfaldiga drevet mot hyrläkarna

Störst av allt är girigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev