Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Hur vet vi vad det är för substanser i sprutan?”

Med slopade patent tappar vi kontrollen över innehållet i vaccinen. Skulle du vilja ha den sprutan i armen? Det undrar Peter Strömbäck, Patent- och registreringsverket.

Publicerad: 23 mars 2022, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Peter Strömbäck, generaldirektör, Patent- och registreringsverket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelVaccinLäkemedelsföretag

Världen har under snart två år varit påverkad av en pandemi. Allt pekar på att pandemin inte kommer att vara över förrän hela världen fått tillgång till vaccinationer och många vill hitta snabba och enkla lösningar. Men för att möta behovet och lösa de globala utmaningarna gäller det att inte blanda äpplen och päron.

EU sa nyligen nej till Afrikanska unionens krav att häva vaccinpatent. Kraven syftar till att kunna tillverka generiskt vaccin, alltså vaccin med samma verksamma ämnen. EU-länderna anser att om privata läkemedelsbolag tvingas ge upp sina patent minskar viljan att satsa pengar på att utveckla nya vacciner. 

Läs mer: Ny möjlighet att skydda patienter med svagt immunsvar

För att kunna diskutera frågan om slopade patent behöver vi förstå syftet med systemet som fungerat bra under mycket lång tid. Med ett patent får jag en ensamrätt som hindrar andra från att tillverka, importera och sälja en produkt som jag tagit fram. Samtidigt är jag skyldig att offentliggöra det jag uppfunnit och på det sättet underlätta fortsatt forskning och utveckling. Andra får bedriva forskning på min patentskyddade lösning, det vill säga bygga vidare på redan gjorda landvinningar. Det är en rimlig princip för den som satsar mycket arbete och pengar på att få fram nya produkter som till exempel läkemedel. 

Utan patent, en viktig del av immaterialrätten, skulle mycket av den verksamhet som går ut på forskning och utveckling, läkemedel, telekom och annan informationsteknologi, inte finnas. De ekonomiska förutsättningarna för att investera enorma belopp i forskning och utveckling skulle inte finnas kvar. Då hade vi inte haft ett vaccin mot covid-19. Tvärtom ser vi nu att fler mediciner är på väg ut på marknaden i kampen mot pandemin. 

Men man behöver också förstå att slopade patent innebär att det plötsligt inte finns någon som fullständigt kan ta ansvar för produkten. Patenten är ju själva beskrivningen av hur man gör. Receptet. Möjligheten att hålla kontroll på innehållet, att rätt ingredienser finns där. Och inget annat än rätt ingredienser. 

De frågor man blir sittandes med på sista raden handlar om säkerhet, trygghet och kontroll. Hur vet vi vad det är för substanser i sprutan? Skulle du vilja ha den i armen? 

Med slopade patent förloras inte bara incitamenten att ta fram vaccin mot nya virusvarianter, vi tappar också kontrollen över innehållet i vaccinen. Utan patentskrifterna har vi heller inte möjligheten att titta i beskrivningen för att lära hur vi ska forska för framtidens vaccin.  

Det är alltså inte patenträtten som blockerar tillgången till vaccin i hela världen.

Undanröj i stället handelshinder, underlätta råvaruhantering och öka leveranserna av framställda vaccin till dem som behöver dem bäst. Det finns redan i dag verktyg för att öka produktionstakten globalt genom licenser och andra avtal för underleverantörer. 

Lösningen på den pågående pandemin är inte att luckra upp immaterialrätten – immaterialrätten är faktiskt lösningen på hur vi ska klara av den.

Peter Strömbäck, generaldirektör, Patent- och registreringsverket

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev