Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”I vänsterpartiets värld är resurserna obegränsade”

Publicerad: 24 augusti 2020, 05:00

Att öka både ansvar och befogenheter för vårdens anställda är vägen för att bemöta utmaningarna i Stockholms sjukvård, skriver Tobias Nässén (M) i en replik.


Valen till landstingsfullmäktige (numera regioner) i Sverige 2018 blev ingen framgångssaga om målet var ett vänsterstyre. Vid valet 2014 var det vänsterstyre i 13 regioner och efter valet 2018 i endast en, och för Vänsterpartiet specifikt ingick partiet efter senaste valet i styret i två av landets 21 regioner (inklusive Gotland). Koalitionsbyggande är ett svårt och långsiktigt arbete, och en möjlig orsak till Vänsterpartiets minskade inflytande är extrempositioner i flera frågor och en generell tendens att lova allt till alla utan att se ekonomins begränsade resurser.

Detta perspektiv präglar Vänsterpartiets inlägg i debatten om utvecklingen inom hälso- och sjukvården i Stockholms län på Dagens Medicins sajt den 13 augusti. Trots konkreta siffror över stora satsningar och investeringar inom sjukvården de senare åren viftas detta bort av Vänsterpartiet. På samma sätt är det med beskrivningen av en ökning över tid av antalet husläkarmottagningar, detta anser Vänsterpartiet plötsligt är något negativt bara för att inte politiker ska bestämma exakt var i länet som mottagningar ska öppna och av vem.

Ett annat område som Vänsterpartiet kritiserar är väntetider på akutsjukhusen. Vi moderater instämmer i att väntetiderna behöver kortas, men samtidigt glömmer lätt Vänsterpartiet att Stockholm enligt Socialstyrelsens senaste årsrapport hade en kortare medianväntetid på akuten än genomsnittet i landet. Vidgar man synfältet hade Region Stockholm före pandemin bland landets kortaste vårdköer generellt sett. Enligt till exempel Socialdemokraternas eftervalsanalys berodde en stor del av det stora tappet i förtroende inom sjukvårdsområdet på just allt längre väntetider och bristande tillgänglighet – områden som visat bättre resultat i Region Stockholm.

Med det sagt finns det förstås utmaningar att lösa i Stockholms sjukvård. Alla regioner och alla regioners verksamheter har sina egna förutsättningar och utmaningar, och ambitionen är att alltid att förbättra det som kan förbättras.

Att fortsätta att utveckla hälso- och sjukvården och öka både ansvar och befogenheter för vårdens anställda är vägen för att bemöta dessa utmaningar. Vägen framåt ligger inte i att måla upp dystopier eller att motverka att aktörer väljer att engagera sig i en bättre och mer tillgänglig vård för länets invånare. Att stå i ett hörn och lova allt till alla som om det fanns obegränsade resurser må kanske kännas bra ideologiskt, men det riskerar att istället minska inflytandet över pragmatiska förslag som kan skapa en ännu bättre hälso- och sjukvård för människor i Stockholm här och nu.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, Region Stockholm.

TOBIAS NÄSSÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev