Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”I värsta fall skulle framtidens läkemedel utebli”

På längre sikt skulle ett urholkat patentskydd riskera allvarliga konsekvenser för framtidens läkemedel, skriver Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd (M) i en replik.

Publicerad: 13 juli 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker.

Foto: Fredrik Wennerlund


Ämnen i artikeln:

LäkemedelEUCovidvaccin

Att Vänsterpartiet och Malin Björk har problem med privata företag är ingen nyhet. Det är inte heller någon nyhet att vänstern inte förstår hur incitament fungerar i praktiken och hur vi faktiskt uppmuntrar innovation och nya läkemedel till fler i världen. Det är oturligt, allra mest för fattigare länder, att vi i stället för en konstruktiv diskussion om hur vi åstadkommer fler vaccin, nu bara ser försök att misstänkliggöra den forskande läkemedelsindustrin. Det är varken seriöst eller önskvärt.

Hade Malin Björk och hennes gelikar i Europaparlamentet faktiskt velat hjälpa fattigare länder hade de gjort klokt i att undersöka vad som faktiskt är problemet. Tittar vi på situationen som den ser ut så är det uppenbart att det verkliga problemet inte är intellektuell äganderätt, utan bristande produktionskapacitet.

Läs mer: ”Patentskyddet är en förutsättning för framsteg” 

På längre sikt skulle ett urholkat patentskydd riskera allvarliga konsekvenser för framtidens läkemedel. Skickar vi signalen till innovativa företag att de inte kommer att belönas för de miljarder kronor de investerar i forskning och utveckling, så blir det helt enkelt mindre attraktivt att göra just det. I bästa fall skulle i så fall forskning och utveckling flytta till andra delar av världen. I värsta fall skulle framtidens läkemedel helt enkelt utebli, i takt med att incitamenten att forska fram dem försvinner.

Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet har mycket att vinna på en konkurrenskraftig läkemedelsindustri. Inte bara för att det är så vi får fram nya läkemedel för att behandla sjukdomar, utan för att det bidrar till vår ekonomi och välfärd. Bara i Sverige investerar den forskande läkemedelssektorn flera miljarder kronor varje år och bidrar även med tusentals högkvalificerade jobb. Det är någonting vi borde värna och uppmuntra, i stället för att likt Malin Björk misstänkliggöra.

Den globala pandemin utgör, som jag skrev i min första artikel, ett bra tillfälle att utvärdera hur hälsopolitiken fungerar och kan förbättras framöver. Urholkad patenträtt hör inte till reformer vi borde driva, varken på EU-nivå eller globalt. Försvagade incitament att ta fram nya läkemedel skulle ingen, allra minst världens mest utsatta, tjäna på. Min förhoppning är att vänstern en dag inser detta.

Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker

 

Repliker:

”Vi måste se till människors bästa”

 

”Patentskyddet är en förutsättning för framsteg” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelEUCovidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev