Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ibland måste man bara säga stopp”

Publicerad: 14 oktober 2019, 05:00

Katarina Järbur, familjeläkare, delägare och medicinskt ansvarig på Säröledens Familjeläkare.

Foto: Stefan Bååth, Thinkstock (montage)

Halland vill tvinga oss att återinföra ett utdömt journalsystem som regionen själv har för avsikt att byta ut så snart som möjligt, skriver Katarina Järbur.


Ämnen i artikeln:

Region Halland

Den 27 augusti valde Region Halland att säga upp avtalet med Säröledens Familjeläkare, en välfungerande och fullbemannad vårdcentral. Drygt 6 600 hallänningar och 5 000 göteborgare riskerar nu att stå utan vårdcentral. Allt på grund av ett gammalt och uttjänt journalsystem. Hur blev det så här?

Sjukvården brottas med stora produktivitetsproblem. Läkare och sjuksköterskor träffar allt färre patienter och ägnar allt mer tid åt administration. Mellan 2006 och 2016 ökade det totala antalet läkare i Sverige med 34 procent enligt Socialstyrelsen. I primärvården blev vi 15 procent fler. Antalet patientbesök i primärvård är oförändrat och i specialiserad vård har det minskat med hela 8 procent. Läkare och sköterskor tillbringar allt mer tid framför datorn och allt mindre tid tillsammans med patienten – något som inte bara är ett problem för patienterna utan också för arbetsmiljön. Vi har länge ställt vårt hopp till nya mer effektiva it-system som ska minimera administrationstiden, men utvecklingen verkar gå åt helt motsatt håll.

2008 valde Halland ett nytt sammanhållet journalsystem, VAS. Den då nystartade Säröledens Familjeläkare var en de två första vårdcentralerna som började arbeta i systemet. Redan efter tre månader varnade vi regionen för att VAS inte höll måttet. Systemet var tidsödande, ökade administrationstiden och försvårade ett flexibelt och nytänkande arbetssätt. Vi lyfte frågan till högsta nivå och hoppade senare av projektet. Vi var inte ensamma i vår kritik. De flesta enheter där VAS infördes upplevde det som tungrott och administrativt krångligt. Sedan 2008 har ett nytt system utvecklats för sammanhållen journal i hela Sverige: den nationella patientöversikten.

Det journalsystem Säröleden använder sig av fungerar precis som ett journalsystem ska och är snabbt, enkelt, flexibelt och framför allt anslutet till den nationella patient­översikten. I och med detta finns heller inte behovet av att använda VAS kvar. Sannolikt är det därför Region Halland har beslutat att så snart som möjligt avveckla VAS och inlett en upphandling av ett nytt journalsystem. Ändå väljer Region Halland nu att säga upp avtalet med Säröledens Familjeläkare eftersom vårdcentralen inte är beredd att byta till VAS. Budskapet är tydligt: byter vi inte till VAS har vi inget avtal med Region Halland. Man ställer alltså krav på oss att byta ut ett fungerande system, som uppfyller krav på sammanhållen journal, och vill tvinga oss att återinföra ett utdömt journalsystem som de själva har för avsikt att byta ut så snart som möjligt.

Däremot har man från regionens sida inga problem med att acceptera vårdcentraler som har undermålig läkarbemanning eller inga läkare alls i perioder. Hur det kan vara viktigare att en vårdcentral arbetar med ett utdömt journalsystem än att man har bemanning som kan lösa vårduppdraget är för oss en fullständig gåta.

Till Säröledens Familjeläkare står läkare i kö för att få arbeta och vi tror att det beror på vårt arbetssätt där vi gör allt för att underlätta mötet mellan patient och läkare/sköterska. Vi vill vara en modig och klok vårdcentral med civilkurage som vågar sätta ner foten när det blir för tokigt. Ibland måste man bara säga stopp. Detta är ett sådant tillfälle.

KATARINA JÄRBUR

Ämnen i artikeln:

Region Halland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev