fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

“Idiotförklara inte undersköterskan, Ami Hommel!”

Publicerad: 3 juli 2015, 04:00


Runtom i vård och omsorg utförs arbetet i det tysta på alla dygnets timmar av duktiga engagerade undersköterskor utan att få feedback. Det är sjuksköterskan som tar åt sig äran. Nu kräver vi undersköterskor att få bli bemötta med den respekt som alla förtjänar.

Det Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, skriver i Dagens Medicin är ren kränkning.

Det är inte sjuksköterskor som har blivit utbytta mot en annan yrkesprofession, det är undersköterskorna som har fått stå tillbaka och förlorat 25 procent av tjänsterna i vården till er. Dessa procent kräver vi tillbaka. Hotet mot patientsäkerheten har blivit alltför stort nu och kommer att bli större den dag ni står utan oss.

Ami Hommel, du presenterar inga lösningar mer än stängda vårdinrättningar och högre lön till sjuksköterskor? I motsats till dig så tror vi på de tvärprofessionella teamen, att öka sjuksköterskegruppen när alla yrkesprofessioner behöver bli fler anser vi är befängt. Vården innehåller fler viktiga professioner än sjuksköterskor. Kugghjulen behöver snurra med fler experter på varje område, som medicinska sekreterare, kuratorer, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter vaktmästare, kockar och städpersonal.

I kugghjulet ska även undersköterskor och sjuksköterskor ingå tillsammans med behandlande medicinsk ansvarig läkare. Detta för att patienten ska kunna få det ultimata i vård och omsorg. Med ditt resonemang ska vården helt vara i händerna på en sjuksköterska med enbart tre år på högskola!?

Vi kräver att sjukvården kavlar upp ärmarna och arbetar med egna förutsättningar för innovativa lösningar och tar fram evidens för förbättringsarbetet. En av dessa bör då vara att lära sjuksköterskor, som Ami Hommel, betydelsen av teamarbete.

Som undersköterska ingår det i vår utbildning att vi ska ha ett synsätt och ett perspektiv på patienten och ta vara på varandras kunskaper, kompetens och erfarenhet i teamet. Verkligheten bjuder däremot inte in på det sättet som det borde.

Ett tvingande till det interprofessionella tänket bör ingå i sjuksköterskans utbildning. Det är först när samtliga professioner bidrar som den högsta kvaliteten uppnås av patientens vård och rehabilitering. Med det synsättet höjs patientsäkerheten och öppnar upp för kvalitet. Vården har inte tid att vänta utan behöver agera nu och impregnera framtidens medarbetare i vård och omsorg.

Det innebär att sådana som Ami Hommel inte har någon plats utan behöver lära om och tänka nytt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev